Докъде ще стигне Григор Димитров на Australian Open?

55962
Докъде ще стигне Григор Димитров на Australian Open?
Снимка: Getty Images/Guliver

Нова година, нов късмет – време е популярната теза да бъде проверена и в света на тениса. Защото дойде ред на първия турнир от Големия шлем – горещия Australian Open. Жребият и при дамите, и при мъжете вече е изтеглен и предстоят две седмици на крайно интензивни тенис емоции. След като направи обзор на схемата при дамите, Sportline.bg представя и прогнозите си за развитието на турнира при мъжете.

Българското участие

Григор попадна в четвъртината на Роджър Федерер за Australian Open

Като поставен под номер 10 в основната схема на първия турнир от Големия шлем за годината Australian Open, най-добрият български тениси...

От „Спортист номер едно” на България Григор Димитров очакванията вече са големи. Българинът влиза като поставен под номер десет в турнира, но не може да се каже, че това му осигури много хубав жребий. Всъщност Фортуна беше доста „палава” спрямо Димитров и го бутна в поток, пълен с подводни камъни и тежки препятствия. Българинът започва с коварния ямаец Дъстин Браун, който се състезава за Германия. Двамата имат един мач досега, преди три години на клей в Гщаад, който Григор измъкна в три сета. Браун е много опасен съперник, особено за първи кръг, тъй като залага изключително много на атаката и ако играта му потръгне, става много трудно. Характерно за него е, че обича да атакува от ретур и търси често излизания на мрежата.

След Браун Димитров би имал малко по-лек съперник от гледна точка стил на игра – или Лукаш Лацко, или Максимо Гонзалес. В трети кръг е възможен нов труден мач – с Давид Гофен, с когото Димитров за последно игра на US Open на същата фаза и го победи с 3:1 сета или с Маркос Багдатис, който има финал в Мелбърн през вече далечната 2006 година, но пък в шест мача с Григор има само една победа. На осминафинал изпитанието ще е изключително тежко – 99% Анди Мъри, а на евентуален четвъртфинал – Роджър Федерер.

Григор има да защитава четвъртфинал от миналата година, когато загуби в много емоционален мач от Рафаел Надал. Безпокойство обаче буди фактът, че Димитров излиза срещу топ 5 в света доста често без ясен план и съответно губи тежко, като това лъсва най-вече в мачовете му с Федерер и най-пресният пример – полуфинала в Бризбън, загубен с 2:6, 2:6. Дано в Мелбърн, при епичните сблъсъци с най-големите имена, Григор да не подхожда наивно и да излиза с ясна идея какво да прави на корта и как да използва слабите страни на големите противници, за да ги постави под напрежение. И, разбира се, бекхендът му, особено сеченият, да е на ниво.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно ...

Вижте всички прогнози на Sportline.bg за развитието на турнира при мъжете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис