Федерер натупа Джокович и затвори швейцарския финал в Монте Карло

24010
Федерер натупа Джокович и затвори швейцарския финал в Монте Карло
Снимка: Getty Images/Guliver

Рекордьорът по седмици начело на мъжката ранглиста в тениса Роджър Федерер ще има възможност да спечели една от малкото титли, които не е печелил в кариерата си – тази на Мастърса в Монте Карло. Утре, 20 април, той ще излезе на финал срещу сънародника си Станислас Вавринка, след като днес взе сладка победа номер 18 в общо 34 мача срещу световния номер две Новак Джокович – 7:5, 6:2.

Победата за Федерер означава, че в мъжкия тенис пада един чудовищен рекорд - до момента всички титли от Мастърс серията бяха притежание на Новак Джокович и Рафаел Надал. Сега със сигурност Монте Карло излиза от сметката. Джокович пък не успя да стане първият тенисист, който е спечелил пет поредни турнира от серията "Мастърс". Той можеше да напише история, ако беше взел и тазгодишния Монте Карло, но загуби титлата си от миналата година.

Станислас Вавринка преподаде урок по тенис на Давид Ферер

Световният номер три и първа ракета на Швейцария Станислас Вавринка се класира за третия си финал през годината и първи на Мастърса в М...

Преди началото на мача много се дискутираше физическото състояние на Джокович – той се оплака от болки в китката още в началото на турнира, а днес прекрати по-рано тренировката си преди мача и Sky Sports съобщи, че лекарите са му поставили инжекция заради контузията. Заради това от самото начало Федерер опитваше да движи повече Ноле и пращаше доста топки на форхенда му в опит да види доколко китката на Джокович ще издържи. Сърбинът обаче показа, че е готов за битка и беше по-близо до пробив, след като на два пъти достигна до равенство в първия сервис гейм на швейцареца.

Сетът продължи гейм за гейм, като определено началният удар доминираше и сервиращите имаха малко проблеми. Тогава, при 4:4, дойде първата точка за пробив в мача – в актива на Федерер, той натисна ретура, но Джокович реагира добре и швейцарецът пресили втория си удар.

Пропуснатият шанс веднага се обърна срещу Федерер, който сбърка два поредни форхенда, Джокович го натисна от основна линия и го накара да удари рамка – 15:40 и два сетбола за сърбина. Последва отлична реакция на швейцареца, който премина в атака и не даде шанс на Ноле да се възползва – дюс. След това зрителите станаха свидетели на разиграването на мача – Джокович върна чудовищни удари на Федерер и в двата ъгъла, накрая Роджър направи къса топка, но не особено добра и Ноле я стигна комфортно, но Федерер отгатна къде ще отиде удара на сърбина и направи успешно воле за 5:5 гейма.

Драмата продължи и в следващия гейм, когато Джокович набързо поведе с 40:0, но не взе повече и точка, а Федерер проби след грешка на сърбина от форхенд. Преди това обаче швейцарецът направи три красиви точки и просто не даде шанс на отчаяно защитаващия се Ноле. Федерер затвори сета със 7:5 гейма, след ас на втори сервис по правата.

Роджър Федерер записа юбилейна победа 950

В огромна драма се превърна третият четвъртфинал на Мастърса в Монте Карло, в който един срещу друг застанаха великият Роджър Федерер и...

Превъзходството на Федерер стана очевидно още в третия гейм на втория сет, когато с три поредни печеливши удара той направи пробив. Особено впечатляващо беше изпълнението му при самия шанс за пробив, когато швейцарецът закова бекхенда по правата точно в ъгъла на полето. В този момент се виждаше, че при Джокович липсва живеца и явно сърбинът мисли повече за здравословното си състояние, вместо да се бори за обрат.

Логично Федерер проби отново, за 4:1, след като Джокович вече играеше тотално ва банк – с мисъл най-много с два-три удара да приключва разиграванията. Федерер затвори мача с 6:2 и така оформи финал с добрия си приятел и съотборник в швейцарския отбор за Купа „Дейвис” Станислас Вавринка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com