Федерер размаза Гаске и Швейцария грабна Купа Дейвис

107567
Федерер размаза Гаске и Швейцария грабна Купа Дейвис
Снимка: Getty Images/Guliver

Една от малкото големи титли, които липсваха на считания за най-велик тенисист в историята Роджър Федерер вече е в колекцията му. Швейцарецът донесе решаващата победа за родината си на финала за Купа Дейвис, с крайно убедителното 6:4, 6:2, 6:2 срещу Ришар Гаске. Така кръстоносците вече водят с 3:1 победи в сблъсъка и това им гарантира трофея. Единственият мач, който загубиха на финала, беше точно среща на Федерер – срещу Гаел Монфис.

Днес, по предварителна програма, първата среща трябваше да е между Федерер и Жо-Вилфред Цонга. Цонга обаче се оплакваше от контузия в лакътя и в крайна сметка се наложи да се откаже, а на негово място влезе Ришар Гаске. Срещата тръгна по възможно най-комфортен начин за Федерер, който проби още в третия гейм на първия сет, след това премина през труден сервис гейм, за да затвърди пробива и до края на сета нямаше повече проблеми – даже напротив, можеше да завърши частта много по-убедително от получилото се в крайна сметка 6:4.

Швейцария протяга ръце към Купа Дейвис след победа при двойките

След като вчера Роджър Федерер загуби с категоричното 0:3 от Гаел Монфис във втория мач от финалния сблъсък за Купа Дейвис, днес Маестр...

Още по-убедителното представяне на Федерер явно беше леко отложено и бързо се стовари върху главата на безпомощния Гаске във втория сет. Той тръгна с пробив за Федерер, като до края на частта швейцарецът не срещна никакви трудности на свой сервис, а за капак проби и още веднъж вече рухващия под бремето на очакванията на домашната публика французин.

В третия сет Гаске показа зъби до 2:2 гейма, като първо удържа Федерер, за да не вземе отново швейцарецът ранен пробив, а след това можеше да вземе аванс в четвъртия гейм. Всичко обаче свърши в петия гейм, когато Федерер изкопчи нов пробив и повтори упражнението в седмия гейм, след като Гаске сбърка от форхенд по диагонала в опита си да бъде агресивен. Последва и класически завършек на мача – гейм на нула, завършен с елегантна къса топка в стил Федерер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com