Григор Димитров преодоля с доста мъка втори кръг в Стокхолм (ВИДЕО)

32282
Григор Димитров преодоля с доста мъка втори кръг в Стокхолм (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Номер 59 срещу номер 10 – в света на мъжкия тенис това обикновено е сериозна разлика. В днешния ден се оказа, че разликата се превръща в победа за страната, за която стискат палци всички българи – 7:5, 7:6 (4) за първата ни ракета Григор Димитров срещу руснака Теймураз Габашвили. Така Димитров започна успешно първия турнир в кариерата си, в който защитава титла от ATP. В следващия кръг българинът ще играе с победителя от срещата между американеца Джак Сок и французина Жереми Шарди, който е един от добрите приятели на Димитров в тура.

Първи сет

Мачът започна с труден сервис гейм за Григор, в който Габашвили нагледно демонстрира колко опасен може да бъде, ако влезе в темпо за единични печеливши удари. За щастие Димитров веднага си взе бележка и проби мигновено, с гейм на нула, в който вкарваше дълбоко топката със сечен бекхенд и руснакът се ловеше на въдичката, залагайки на мощ в играта, което обаче водеше само до пресилени удари и грешки.

Григор Димитров се сбогува с Шанхай и най-вероятно с място на Финалния Мастърс

Мечтата на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров да се класира още през тази година на Финалния Мастърс на осемте най-добри в Ло...

Непредвидимостта на Габашвили му позволи да се добере до две точки за връщане на пробива при 3:1 гейма за Григор след два страхотни печеливши удара с всичка сила, но класата на нашето момче веднага пролича – два поредни аса и елегантно измъкване от трудна ситуация. И веднага българинът проби отново, пак след нетърпелива игра на Габашвили – 5:1. Това обаче успокои прекалено Григор и при сервис за сета той се отпусна твърде много, което доведе до връщане на един от пробивите, след като нашето момче направи двойна грешка при 15:40.

Временна засечка или начало на обрат – отговорът дойде в деветия гейм на сета, когато Габашвили отрази сетбол с невероятно деми воле, а след това върна и втория пробив при втория си шанс в гейма, когато Димитров изпусна чиста права и пресили удара си.

И когато неприятностите изглеждаха неминуеми, Димитров демонстрира изключителния си талант при 6:5 и сервис на Габашвили. Тогава, още при първия шанс за пробив и фактически сетбол, форхендът на българина проработи по възможно най-добрия начин и матира руснака – 7:5.

Втори сет

Роджър Федерер прибави и титлата в Шанхай към богата си колекция

Малко са титлите, които липсваха в богатата кариера на великия швейцарски тенис гений Роджър Федерер. Една от тях беше титлата в Шанхай...

Тази част тръгна гейм за гейм, като малко по-трудно вземаше своите Григор – на два пъти той допусна 15:30 и трябваше да полага сериозни усилия, за да не се стигне до точка за пробив. Но именно пред Димитров се откри първият голям шанс в тази част – 0:40 в шестия гейм, на сервис на Габашвили. И пробивът не закъсня – с атакуващ ретур при втората възможност Григор поведе с 4:2 гейма.

Вместо обаче да установи контрол, българинът пак показа, че сервисът му от US Open насам е много непостоянна величина и пак с двойна грешка на точка за пробив Димитров отново върна Габашвили в мача. Пропуснатият шанс логично доведе до тайбрек, макар че при 4:4 Григор малко на магия измъкна подаването си.

В тайбрека Димитров пръв стигна до минибрейк – за 2:0 точки, след непредизвикана грешка на руснака. Минипробивът бързо беше върнат за 2:2, след като българинът също направи непредизвикана грешка – от форхенд. Оттук се почна дебнене, като всеки печелеше сервиса си, но при 5:4 за Григор той успя да направи добра комбинация форхенд плюс сечен бекхенд и Габашвили сбърка – два мачбола. Още първият беше спечелен от Димитров, след неуспешна атака на руснака – 7:4.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com