Григор Димитров спечели първата си ATP титла 500 след неописуема драма

129354

7:6 (1), 3:6, 7:6 (5) – Григор Димитров достигна до нови висоти в кариерата си, след като в третия си финал в турнир на ATP успя да вземе втората си титла. Тя е и най-голямата в кариерата му до този момент, тъй като турнирът в Акапулко е от категорията 500. Досега Григор имаше титла от турнира в Стокхолм, от категорията 250. С победата Димитров регистрира нов рекорд в ранглистата – 16-то място, преди започаващия следващата седмица Мастърс в Индиън Уелс. За Андерсън това е горчив край на иначе две добри седмици, след като през миналата седмица загуби и на финала в Делрей Бийч от Марин Чилич.

Първи сет

Сърцераздирателна драма: Григор Димитров подлуди България и повали Анди Мъри

4:6, 7:6 (5), 7:6 (3) – Григор Димитров показа твърдост, психическа устойчивост и характер, правейки страхотен обрат срещу двукра...

Преди мача беше кристално ясно какво може да очаква Григор от противника си – много мощен сервис и силни удари от основна линия, по-нестабилен бекхенд, малко по-тромаво придвижване и една голяма опасност – дали Димитров щеше да вкарва достатъчно затрудняващи ретури от бекхенд при чукоподбния начален удар на южноафриканеца? Това беше много важно, защото ако Андерсън се почувства комфортно на собствен сервис, става крайно опасен.

Съвсем логично, за разлика от мача с Мъри, днес гръмотевичните сервиси и кратките разигравания преобладаваха. Първата по-критична ситуация дойде на сервис на Григор – в петия гейм. Тогава Димитров поведе с 40:0, но направи опит за воле между краката – прекалено атрактивно и съответно неуспешно, което вдъхна увереност на Андерсън и той успя да се пребори за дюс. За наше щастие южноафриканецът не успя да стигне до нещо повече, макар че влезе в две дълги разигравания и имаше шансове, но Григор издържа. Още в следващия гейм Андерсън извади страшен късмет – при 30:30 той беше притиснат на бекхенд в разиграване, но ударът му закачи мрежата и стана неспасяем – иначе нещата отиваха на точка за пробив.

Андерсън мина между капките и в осмия гейм, когато при 15:30 Григор удържа първоначалната му атака и контраатакува с форхенд по правата, който излезе в аут – иначе южноафриканецът беше хванат в крачка и това щеше да е ситуация 15:40. И веднага след това опасността надвисна със страшна сила над Григор – 0:40 на негов сервис, след като Андерсън игра много агресивно в две поредни разигравания от форхенд, като в единия случай дори удари линията. Григор, обаче, показа здрави нерви и спечели следващите пет точки, като в само една реално успя да си помогне със сервис и да вземе инициативата – в първата. Всяка една от останалите българинът взе след добра игра в защита и прибързани удари на изнервящия се от връщащата се топка южноафриканец.

Златната възможност за Григор беше в десетия гейм – с цената на сетбол. След изпуснатото 0:40, Андерсън трепна и Димитров имаше две точки за пробив. При първата южноафриканецът заби ас, но при втората Григор имаше отличен шанс да влезе в разиграване, но пропусна сравнително лесен форхенд ретур.

Пропуснатите възможности и от двамата доведоха до тайбрек, а там Григор първи пусна кръв – два минипробива след като първо накара Андерсън да изкара форхенда, а после направи страхотен сечен бекхенд от движение, с което матира излезлия на мрежата южноафриканец. Последва ас за Григор и ново страхотно изпълнение от бекхенд, този път лифтиран, след като Андерсън пак извади късмет с мрежата и ударът му се скъси опасно, но не неспасяемо – 5:0. Григор направи и трети минипробив, след като пак натисна Андерсън на форхенд и той сбърка, а всичко свърши след контрапие от форхенд на нашето момче – 7:1 точки в тайбрека за него.

Григор Димитров и пет от големите имена в мъжкия тенис искат мир в Украйна

Шест от най-големите звезди в мъжкия професионален тенис изпратиха видео послание за мир в Украйна и спиране на всякакви военни действи...

Втори сет

След катастрофата в тайбрека, хитрият Андерсън отиде до съблекалнята и удължи паузата между сетовете, с което определено разби ритъма на Григор и най-неприятното стана факт – ранен пробив за южноафриканеца след две грешки на Григор от форхенд и агресивна игра на точката за пробив от страна на Андерсън на бекхенда на Димитров.

Оттук насетне Андерсън беше като развързано от каишката куче – той влезе в корта, 58% от ударите си правеше вътре в него, докато Григор започна да се изтегля твърде много зад основната линия и при липсата на по-агресивен ретур южноафриканецът вървеше смело напред. Григор имаше известен шанс да се върне в частта в самия ѝ край, когато поведе с 15:30 на сервис на Андерсън след две добри разигравания, но пропусна ретур от форхенд и след 30:30 южноафриканецът не му даде шанс, благодарение на мощния си сервис и агресивната игра. Показателно беше, че в тази част Андерсън направи само пет непредизвикани грешки и цели дванадесет печеливши удара, докато в първия сет имаше 26 непредизвикани грешки.

Трети сет

Изключително важно беше началото на решителната част и Григор започна добре – със сервис гейм, в който измъкна едно дълго разиграване и показа на Андерсън, че е готов да се бори. Южноафриканецът обаче също отговори с добър сервис гейм, в който при 30:30 накара Григор да сбърка от сечен бекхенд и това повиши още повече увереността му.

След Лудогорец и Григор Димитров вдига на крака България

В последния четвъртфинален мач от турнира в Акапулко, първата ни ракета при мъжете Григор Димитров пречупи коравия Ернест Гулбис - 4:6,...

В тези минути вече започна да си проличава, че Димитров имаше по-тежки мачове по пътя към финала и умората ставаше фактор – стъпката на българина се позабави, докато Андерсън ставаше все по-опасен и за нещастие пробивът дойде бързо – в третия гейм на сета. Южноафриканецът успя да спаси геймбол за Григор благодарение на атака от форхенд, а след това с тежък бекхенд по правата стигна до своята възможност и Димитров се пропука от форхенд.

Пробивът се оказа много решаващ, тъй като Андерсън все повече се опираше на сервиса си и дори и да бъдеше надигран в някоя по-дълга размяна, той веднага пускаше в действие началния удар, а Григор не успяваше да се справи и трябваше да промени постановката на ретур – по-агресивно и с повече риск, но лесно е да се каже, а друго е на корта, в разгара на мач за голяма титла.

И все пак, и все пак  - въпреки умората, въпреки негативната тенденция, Григор Димитров намери начин да се завърне в битката. Това стана в осмия гейм, след като българинът направи две страхотни разигравания – излизане на мрежата и страхотни рефлекси там, плюс клиничен минаващ форхенд и изведнъж нещата стигнаха до 30:40. Точно тогава Андерсън не издържа на напрежението и направи двойна грешка – връщане на пробива и 4:4.

Драмата достигна нови висоти в единадесетия гейм, когато Григор успя да спаси подаването си след като Андерсън стигна до дюс благодарение на добра атака към мрежата и въпреки отчаяната защита на българина, който дори върна първото воле на противника легнал на корта. След тази атрактивна точка Гришо вкара два първи сервиса – невърнат и ас и си осигури минимум тайбрек.

В крайна сметка отново, както и на полуфинала, пътят към победата мина през тайбрек. В него Григор сервираше първи и взе откриващата точка след отлична комбинация сечен бекхенд и форхенд по правата. Андерсън отвърна с чудовищен сервис и два отлични форхенда ляво-дясно – 1:1. За съжаление южноафриканецът направи пръв минипробив – за 3:2 след много трудно воле, а после заби и ас за 4:2 точки. За щастие още в следващата точка Андерсън сбърка и Григор изравни до 4:4 след хубав сервис.

Григор Димитров натупа и Багдатис, следва сблъсък с Гулбис

Първата българска ракета Григор Димитров продължава с успешния си поход в мексиканския курорт Акапулко, след като смаза с убедителното ...

Нещата вече не бяха за хора със слаби нерви - 5:5 след нов чудовищен сервис на Андресън и тогава блесна класата и упоритостта на Григор. Първо той върна тежкия начален удар на южноафриканеца и след дълго разиграване го накара да сбърка от бекхенд - мачбол. Последва ново разиграване, на сервис на българина и накрая Андерсън, който започваше да изостава в надпреварата, опита да обърне нещата с един рискован удар - и след като три пъти в мача мрежата му помагаше, този път, в най-решителният момент, топката удари филето и излезе в аут - и радостта на Григор избухна, а на вашия почитаем хроникьор просто му омекнаха ръцете и за малко да му спре сърцето. Заслужен и изстрадан успех за Гришо и вече гледаме напред - към нови и нови победи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com