Григор Димитров взе нов голям тенис скалп - този на Вавринка

71927
Снимки: Getty Images/Guliver

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна страхотен успех на престижния турнир на трева от серията 250 Куинс. Григор спечели с 2:0 сета – 6:2, 6:4 срещу световния номер три и действащ шампион на Australian Open Станислас Вавринка и така за пръв път в кариерата си стигна до финал в Куинс, където очаква победителя от мача между Фелисиано Лопес и Радек Щепанек. Това беше и първи успех на Григор във вече трети мач срещу Вавринка.

Първи сет

Григор Димитров е на полуфинал в Куинс след отказ на Долгополов

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се класира без игра на полуфинал на престижния турнир на трева от серията 250 в Куинс. При...


Типично за трева срещата започна с убедително представяне на сервис – в първите четири гейма сервиращите загубиха едва три точки общо. В петия гейм, при начален удар на Вавринка, дойде големият шанс на Григор – 15:40 след двойна и непредизвикана грешка от бекхенд  на швейцареца. И в двата случая Димитров успя да влезе в разиграване, но в първия Вавринка контролираше нещата и не изпусна инициативата, а във втория Григор изпусна да вземе решителен аванс след лошо воле, което позовли на Вавринка да направи минаващ удар от форхенд. Димитров обаче не се отказа, стигна до още две точки и вече при четвъртия шанс Вавринка се пречупи, правейки двойна грешка. Това беше първият загубен сервис гейм от швейцареца на Куинс тази година и въобще първият случай, в който се стигна до шансове за пробив в подаването му на турнира.

Пробивът вдъхна още по-голяма увереност на Григор, който играеше отлично в тези минути – с добри комбинации от сечени и лифтирани удари, без да дава на Вавринка темпо. И логично Димитров направи втори пробив, на 15, след като показа магическото си докосване с удивителна къса и с минаващ удар от бекхенд при втория си шанс да пробие – 5:2.

Първият труден сервис гейм за Григор се оказа и последният в сета – Вавринка имаше два шанса да върне единия пробив в последния момент, но първо бекхендът му даде дефект в опита му да търси печеливша топка по диагонала, а във втория Димитров наниза ас. В крайна сметка нашето момче взе сета с 6:2 гейма, след нова грешка на Вавринка от бекхенд, този път по правата и на празен корт.

Григор Димитров е на четвъртфинал в Куинс

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров продължаваше победния си ход на турнира в Куинс, след като днес успя да победи актуалния ш...

Втори сет


На старта на втората част Григор блесна с изумително изпълнение – той достигна стоп воле по къс диагонал на Вавринка и му върна топката на шпагат с контрапие. В тези минути обаче правеше впечатление, че Димитров е малко по-пасивен и се отбранява малко повече, отколкото трябва, а швейцарецът вземаше по-комфортно сервис геймовете си. И логично неприятностите за нашето момче се появиха – 15:40 при негов сервис и 1:2 гейма пасив. Григор, обаче, се спаси с невърнат първи сервис и с ас, а след това взе и следващите две точки благодарение на печеливш форхенд и смач, който Вавринка стигна и малко му остана да вземе да направи феноменален удар по правата, но все пак чак дотам не се стигна.

Преодолял критичния момент, Григор успя да направи пробив в ключовия седми гейм – при това при първия открил му се шанс. Точно когато трябваше, Вавринка поддаде и наниза три поредни грешки от форхенд – в мрежата веднъж и два пъти по диагонал в аут. Вбесеният от слабата си игра швейцарец дори счупи ракетата си, а през това време Григор поведе с 5:3. В крайна сметка нашето момче задържа сервиса си и се поздрави с един от най-големите успехи в кариерата си, вземайки втория сет с 6:4, с гейм на нула и с ас още на първия мачбол.

Гришо: Титлата на Шарапова ме мотивира, най-доброто за мен предстои (видео)

Най-добрият български тенесист Григор Димитров стартира с победа участието си на турнира Куинс в Лондон след като надделя над представ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com