Григор Димитров загуби шанса за финал на "Уимбълдън" след сърцераздирателна драма

119629
Снимки: Getty Images/Guliver

"Уимбълдън" 2014 – красивата английска приказка за Григор Димитров приключи на полуфинал на най-престижния тенис турнир, след като нашето момче се бори мъжки, но отстъпи пред далеч по-опитния и рутиниран Новак Джокович. Григор загуби в четири сета – 4:6, 6:3, 6:7 (2) и така отложи с поне една година мечтата – българин на финал на "Уимбълдън". Въпреки загубата обаче, Димитров напуска с високо вдигната глава – от понеделник, 7 юли, той вече е в топ 10 на света, под номер девет и има отлични шансове да стигне до Финалния Мастърс при мъжете, който също се играе в Лондон, но в зала – O2 Арена.

Първи сет

Началото беше по-силно за сърбина – той ясно си беше дал сметка, че трябва да влезе здраво в мача и го направи, поддържайки високо ниво на сервис и, малко странно, но ефективно, атакувайки повече форхенда на Григор. Ключов се оказа петият гейм – там доброто начало на Григор просто изчезна, както и първият му сервис и логично Джокович проби, при това на нула. Димитров вкара само един първи сервис в този гейм и подари пробива на Джокович след четири непредизвикани грешки, включително двойна. Като цяло Григор не игра слабо, но попадна в един кратък и много лош момент на колебание, който беше използван от хитрата сръбска тенис лисица и Джокович затвори сета с 6:4 гейма. Сърбинът така и не позволи на Григор да му вземе повече от точка, когато сервираше.

Втори сет


За съжаление везните бързо започнаха да се накланят към Джокович, който проби още в третия гейм и пак след като Григор направи три поредни непредизвикани грешки и явно се чувстваше неудобно при силния вятър на корта. Лошото беше, че отново Димитров поддаде при първата опасност – точка за пробив и първият сервис пак го нямаше. Джокович можеше да пробие и в петия гейм, но този път Григор намери първия си сервис и с ас спаси положението. Лошото беше, че в този отрязък на мача българинът имаше само 50% вкаран първи сервис.

Тук вече Григор трябваше да покаже характер и той го направи – в шестия гейм най-сетне се стабилизира от основна линия, заигра процентен сервис, с повече сечени удари, които намират корта и проби след грешка на Джокович от бекхенд. И тук вече нещата се обърнаха – Григор продължи с пълен напред, правейки още един пробив, от първи опит, след размяна на скъсени удари при мрежата, но Ноле изтърва диагонала. Последва и завършек на сета за Григор със стил – на 15, макар Джокович да потърси помощта на „Ястребовото око” на последната точка, но без успех.

Трети сет


Първият шанс в този сет беше за Григор, който в седмия гейм на сета имаше точка за пробив, дошла след печеливш минаващ. Джокович, обаче, показа железни нерви и се спаси след невероятен печеливш удар от бекхенд при дълбок и силен ретур на Григор. Това се оказа и единственият шанс за пробив за някой от двамата в сета, макар че и двамата успяха на няколко пъти при игра на ретур да стигнат до 30 точки, но логично накрая нещата се решиха в тайбрек. Там първата кръв пусна Джокович – минипробив за 2:1 точки, след като Григор се подхлъзна и вкара сечения бекхенд в мрежата. След това Джокович взе и двете си точки на свой сервис – със смач и с ас – 4:1. За огромно нещастие на всички българи Григор направи и двойна грешка за 2:5, а до края на дългия гейм Григор така и не направи минипробив – 7:2 за Джокович.

Четвърти сет

Великолепен Григор Димитров размаза Анди Мъри на "Уимбълдън"

Мечтата и прогнозата на Actualno.com стана реалност - Григор Димитров е на полуфинал на Уимбълдън, след като буквално разби защитаващия...


За съжаление лошото представяне в тайбрека повлия негативно на Григор, който направи три поредни двойни грешки при 1:1 гейма и допусна пробив на нула. Димитров обаче показа характер – още в следващия гейм той върна пробива, след като Джокович направи лоша къса, която бързоногият българин наказа безмилостно.

Инициативата премина при Григор, който в седмия гейм пропусна три точки за пробив, а в десетия изтърва още две, с цената на сетбол. Във всяка от тези ситуации обаче Джокович реагира много точно и показа здрави нерви, като на практика не даде на Григор реален шанс да се бори за решаващата точка.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, който започна по-добре за Григор - минипробив за 2:1 точки, като в дългото разиграване той демонстрира по-здрави нерви и изчака грешка на Джокович. Последва ново изумително разиграване, в което Джокович спаси и смач, но накрая се предаде - 3:1. За съжаление Димитров пропусна форхенд по правата и Джокович се върна в играта - 3:2. За щастие веднага Ноле сбърка, след като не се нагласи добре и вкара форхенда по правата в мрежата - 4:2 за Димитров. Българинът пропусна да направи нов минипробив, след като от трудна позиция за малко не направи печеливш по правата. Димитров обаче се реваншира с две отлични точки на свой сервис, като закова бекхенд воле за 6:3.

Точно тук Джокович показа, че шампионското тесто втасва когато трябва. Сърбинът спаси и трите точки, все след разигравания, като първо се справи в двете си подавания, а после измъкна и точката на сервис на Григор, който не успя да вкара първи начален удар и изпадна в защитна позиция. Нещо повече - Ноле успя да си извоюва мачбол след нов минипробив, но Григор го спаси - 7:7. И тук вече стана драмата - Джокович се добра до втори мачбол, на сервис на Григор, който този път намери първия си начален удар, излезе на мрежата, но волето не му се получи, а за пълен късмет на сърбина при минаващия му удар топката удари филето и вместо да се спре, тупна в корта на Григор - 9:7 за Джокович и трети финал на "Уимбълдън" за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com