Клей чудовището Ферер се оказа голяма хапка за Григор Димитров

22086
Клей чудовището Ферер се оказа голяма хапка за Григор Димитров
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров не успя да запише трети успех на тазгодишния Мастърс в Монте Карло и загуби с 0:2 сета от шестия в света Давид Ферер – 4:6, 2:6. Така Григор записа трета загуба в четирите срещу между двамата и напуска турнира с 35 775 евро от наградния фонд, който е в размер на 2 884 675 евро.

Срещата започна отлично за Григор, който проби още в първия сервис гейм на световния номер шест, след като Ферер водеше с 40:15 в гейма си, но не успя да се фокусира и загуби подаването си за 0:2 гейма. След това обаче българинът допусна лесно да загуби веднага аванса си, при това в разиграване, в което беше в доминираща позиция и можеше да спаси и втория шанс за връщане на пробива, дошъл в полза на Ферер.

Григор Димитров с нов труден мач, но и нова победа в Монте Карло

Най-добрият български тенисист Григор Димитров преживя доста труден следобед в Монте Карло, но показа характер и направи пълен обрат ср...

Обратът в сета стана факт още в петия гейм, след като непредизвиканите грешки от ракетата на Григор започнаха да се умножават. Дребничкият испанец дори направи трети пробив в трети пореден сервис гейм на Григор, за да поведе с 5:2, но Димитров за малко не успя да стори немислимото и да се върне в сета. Първо той върна единия пробив след серия печеливши удари, после задържа подаването си, но при втория опит Ферер взе сета, макар да му се наложи да минава през дюс след като Григор вече не даваше нито сантиметър от корта даром.

Вторият сет започна с по един бърз гейм за сервиращите, но след това Ферер отново проби, от втори опит, с мощен форхенд по правата. Димитров имаше шанс веднага да върне пробива, но в решителния момент закъсня с половин крачка при подхода към топката и допусна тя да се свлече твърде ниско, което не му позволи да направи успешен форхенд по правата.

В истинска драма се превърна следващият, пети гейм в сета. Давид Ферер имаше три точки за пробив, а Григор стигна до пет геймбола, но нито един от двамата не успяваше да вземе своето, като в един момент Димитров дори изпусна нещата след като не успя да преодолее Ферер при три поредни смача. Все пак накрая нашето момче измъкна гейма и не позволи Ферер да се откъсне с непреодолим аванс.

Оказа се обаче, че геройският гейм на Димитров не е нищо повече от лебедова песен – Ферер проби пак в седмия гейм след страхотна игра от форхенд – първо печеливш ретур по къс диагонал, след това невръщаем форхенд по правата, а за капак още един такъв в ъгъла на полето, след който рутинно завърши с контрапие – 5:2 и сервис за мача. Ферер нямаше повече проблеми и с гейм на 30 взе своето. Победата означава, че в следващия кръг Давид Ферер излиза срещу сънародника си и действащ номер едно Рафаел Надал.

Григор Димитров е вече 14-ти в света, Цвети Пиронкова е в топ 40

Както стана ясно още в края на миналата седмица, от днес Григор Димитров регистрира ново най-предно класиране в кариерата си. 22-годишн...

Загубата на Григор най-вероятно ще доведе до загуба на 14-тото място в света, тъй като българинът не защити 180-те точки от миналата година, които спечели в Монте Карло. Тогава той отпадна на четвъртфинал, а сега напусна турнира един кръг по-рано и взема само 90 пункта. Следващият турнир в програмата на Димитров е този в Букурещ от категорията 250, който започва следващата седмица, а там Григор е поставен под номер едно в схемата. Това означава, че за пръв път български тенисист оглавява основна схема в турнир под егидата на ATP.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com