Малко хладнокръвие и малко късмет не позволиха на Григор да бие Мъри

55313
Снимки: Getty Images/Guliver

Загуба в четири сета – в това се превърна осминафиналът на Australian Open за най-добрия български тенисист Григор Димитров. Той отстъпи с 4:6, 7:6 (5), 3:6, 5:7 на номер шест в света и в схемата в Мелбърн Анди Мъри в среща, в която заслужаваше да играе поне пет сета и дори да спечели.

В първата част Григор стартира ударно, притискайки Мъри във всяко разиграване, но след като изгради аванс от 3:0 гейма, българинът беше пречупен благодарение на невероятен бекхенд по къс диагонал в петия гейм от Мъри, който на практика му подсигури връщане на пробива. След това шотландецът стана много агресивен на ретур и в деветия гейм пак проби, точно благодарение на най-силното си оръжие, с което си подсигури сета.

Първа голяма жертва в Мелбърн при жените, Григор играе с Мъри в удобно време

След като вчера, 23 януари, световният номер две и четиркратен победител на Australian Open Роджър Федерер си взе сбогом с турнира след...

Вторият сет премина много драматично и се реши в тайбрек. Григор на два пъти изостана с пробив в него – за 2:1 и за 6:5, но успя да се върне при 3:3 и 6:6 гейма. Като цяло Мъри беше по-добър в тази част, на практика притисна Григор във всеки негов сервис гейм, но нашето момче изигра по-добре важните точки, а в тайбрека направи две феноменални точки – бекхенд смач и невероятен бекхенд права, след като спаси силно воле на Мъри, с което изравни резултата в сетовете и накара шотландеца да счупи ракета.

В третата част формата на Мъри от основна линия определено поспадна, но не и на сервис. Точно това реши нещата, след като Григор се спаси в шест случая от пробив, в които си личеше, че Мъри повече чака нашето момче да сбърка, но това не се случваше – обаче на седмия път Димитров заби форхенда в мрежата и това реши сета. Развитието беше много неприятно, защото в този гейм българинът се измъкна от 15:40 и имаше точка за спечелване на гейма, но направи двойна грешка.

Четвъртият сет започна отлично за нашето момче – спасена точка за пробив още в първия гейм с агресивна игра, а след това пробив, отново с агресивна игра и излизания на мрежата още от ретур, точно както често прави Федерер – т.нар. чип енд чардж. На самата точка за пробив Григор удари невероятно силен бекхенд по диагонала, който направо обърна лявата ръка на опитващия да прави воле Мъри. За съжаление обаче нашето момче не можа да реализира сетбол на сервис на Мъри при 2:5, а след това, при свой сервис за сета, допусна пробив заради три непредизвикани грешки от форхенд в гейма. Шотландецът проби отново, за 6:5, при това на нула, след като съдията Джейк Гарднър го подпря при 0:15 и вместо да даде точка за Григор след неспасяем първи сервис, който Мъри дори не пипна, даде преиграване заради вик "аут" и "корекция" на лайнсмена, които въобще не повлияха на шотландеца. А за финал Мъри спечели мача след пълен късмет в последната точка – форхенд, който удари филето на мрежата и се скъси неспасяемо за Димитров.

След края на мача Мъри си призна за късмета, но не се извини за мрънкането, което хвърли в някои моменти към съдията и което му помогна в решителен момент.

Пет сета и сладък обрат за Григор срещу Багдатис в Мелбърн

Труден мач, но и победа за самочувствие - това се оказа за Григор Димитров двубоят срещу кипъреца Маркос Багдатис. На два пъти нашето м...

Всички подробности за мача можете да научите в Sportline.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com