Мечтата на Григор за Лондон гасне, Бердих му отне титлата в Стокхолм

41780
Мечтата на Григор за Лондон гасне, Бердих му отне титлата в Стокхолм

Три сета – това вече е запазена марка на мачовете между първата ни ракета при мъжете Григор Димитров и дълогодишния член на топ 10 на света Томаш Бердих. Досега Григор водеше с 3:1 победи, като всеки един от четирите мача беше приключвал в максимален формат при 2 от 3 сета – три сета. Не по-различно се получи и днес, но за огромно съжаление на цяла България този път везните наклониха в полза на Бердих. След 2012-та година чехът отново спечели титлата в Стокхолм, побеждавайки на финала действащия шампион Григор Димитров – 5:7, 6:4, 6:4.

Със загубата нашето момче спечели 150 точки за ранглистата “Race to London” и скъси разликата с осмия Милош Раонич на 170 точки преди последните две състезателни седмици от календара на ATP – 3600 точки за Григор при 3770 за Раонич. В борбата за местата в Лондон обаче са още Анди Мъри и Давид Ферер, които се изправиха един срещу друг на финала на турнира от категорията „250” във Виена. Титлата там отиде в сметката на Мъри, който направи обрат – 5:7, 6:2, 7:5 и вече е с 3905 точки, докато Ферер има 3865 точки и заема последното засега, осмо място за Лондон. Тъй като обаче не е ясно дали Рафаел Надал въобще ще се появи в английската столица, деветото място също може да означава директен билет за Мастърса на осемте най-добри, а засега там е Раонич.

Никаква милост за Григор Димитров при жребия за Базел

Абсолютно никакъв късмет нямаше най-добрият български тенисист Григор Димитров при тегленето на жребия за престижния турнир от серията ...

Първи сет

Стартът на мача беше страшно трудно – на Григор му трябваха цели шест геймбола, за да спечели първото си подаване, като му се наложи да спасява и точка за пробив. Геймът на Бердих се оказа също толкова оспорван, като Григор имаше точка за пробив, но при разиграването сбърка от форхенд.

След трудностите на начален удар в първите си сервис геймове, двамата стабилизираха подаванията си до 3:3. Тогава, за съжаление, Димитров се пропука – първият сервис изчезна и Бердих стигна до 0:40, като проби при втори опит, след непредизвикана грешка на българина от бекхенд. Григор, обаче, не се предаде и веднага се добра до два поредни шанса да върне пробива – 15:40 след чудесен минаващ удар от форхенд по къс диагонал. Точно тогава Бердих пусна в действие сервиса – невърнат първи начален удар плюс ас измъкнаха чеха от неприятностите и му дадоха шанс да вземе сервиса си. Григор отрази възможноста с изящен печеливш форхенд на линията, но само толкова – Бердих в крайна сметка взе гейма си с още един ас, за 5:3.

Последната възможност за Григор да се върне в сета беше при 5:4 и сервис на Бердих за затварянето на частта. Тогава Димитров стартира с 0:30 и направи много лоша грешка на втори сервис на Бердих, изкарвайки в аут ретура, а това беше точка за потенциално 0:40. Все пак чехът показа нерви и в следващата точка опита нещо твърде екстравагантно – форхенд по къс диагонал, който излетя далеч в аут, а след това Бердих направи още една непредизвикана грешка и българинът се върна в последния момент в сета.

Драмата стана пълна при 6:5 за Григор, когато той се добра до два поредни сетбола, на сервис на Бердих, след малко късметлийски удар от бекхенд, кацнал точно в ъгъла на корта пред погледа на невярващия чех. И при втория шанс Григор взе своето – с лоб, който Бердих не можа да стигне добре и заби смача в мрежата – 7:5.

Григор Димитров подчини Томич и гледа към титлата в Стокхолм

Първи турнир, в който първата ни ракета при мъжете Григор Димитров играе като действащ шампион и първи финал, в който ще защитава спече...

Втори сет

Началото беше белязано с неприятности за Григор – 15:40 след чудесен печеливш бекхенд по правата на Бердих и пробив от първа възможност след свиреп форхенд, който Димитров нямаше как да върне. Нещата станаха страшни при 2:0 гейма за чеха, който пак стигна до 15:40 на сервис на Григор, но този път нашето момче намери първия си начален удар и се спаси.

Както и в първия сет, Бердих сервираше при 5:4, за да вземе частта. Нещата изглеждаше, че ще се повторят, след като Григор измъкна първото, дълго разиграване, след това чехът направи и двойна грешка – 0:30. Това, обаче, беше последното, което българинът получи от Бердих и чехът затвори частта с четири поредни точки, след като Димитров заложи на твърде дефанзивна тактика при 15:30, а форхендът на противника му този път сработи – 6:4 за него.

Трети сет

Томаш Бердих вече се чувстваше доста комфортно от основна линия, а чукоподобните му удари все по-често пробиваха защитата на Димитров. И както във втория сет, опасността отново бързо се стовари върху плещите на българина – три точки за пробив, две от които поредни. Григор спаси първите две, но при третата чехът успя да обърне играта на бекхенд на българина, което донесе крайният успех за Бердих – отново пробив за него.

Извънземният талант на Григор Димитров (видео)

Изключително трудната, но и много сладка победа на първата ни ракета Григор Димитров в четвъртфиналната фаза в Стокхолм беше белязана о...

Инициативата вече беше изцяло на ракетата на Бердих, който „влезе в зоната” и безмилостно ковеше топката при всеки удобен случай, а и поставяше под напрежение Григор в неговите подавания. До 4:2 Димитров беше спечелил само една точка на сервис на чеха в този сет, но при 4:3 се отвори шанс – 30:30. И отново, в тези решителни моменти, българинът игра твърде изтеглен зад основната линия, оставяйки инициативата на Бердих, който не сбърка, поставен под напрежение.

5:4 – и сервис на Бердих за мача и титлата. Чехът овладя нервите си и не показа колебание, завършвайки мача с ас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com