Може ли Джокович да подобри рекорда на Федерер за титли от Големия шлем?

29456
Може ли Джокович да подобри рекорда на Федерер за титли от Големия шлем?
Снимка: Getty Images/Guliver

Точно преди 15 месеца изглеждаше, че Рафаел Надал беше на крачка да почне лятото на 2014 с 15 титли от Големия шлем на негово име. Всичко, което трябваше да направи, беше да преодолее Станислас Вавринка на финала на Australian Open и следваше обичайния му триумф на Ролан Гарос. Две победи, които щяха да го поставят само на две позиции зад Роджър Федерер и неговия рекорд от 17 спечелени титли от Големия шлем.

Това се оказа непосилно за Надал. Той загуби финала от Вавринка и се отдалечи от достигане на рекорда. Това пък бе и първата победа за швейцареца срещу Надал. Преди този мач той не беше печелил дори и сет срещу испанеца в 13 двубоя.

За какво харчи милионите си Роджър Федерер

Откакто печели първата си титла от Големия шлем през 2003 г., швейцарецът Роджър Федерер е една от суперзвезди в тениса. Мнозина стигат...

Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович също е зад Федерер в класацията за най-много титли от Големия шлем. В момента, дори с титла от Ролан Гарос, той би изоставал с осем титли от Големия шлем от Маестрото. На сърбина едва ли не ще му се наложи да печели всяка титла от Големия шлем оттук нататък в оставащите му силни години, за да може да настигне Федерер. И всичко това трябва да го направи, докато наближава 30 години. Според американски анализатори, това е невъзможно.

Изненадващо Джокович загуби позиции след пробива му през сезон 2011г., когато той спечели три от четирите титли на Шлема и явно е писано само да бъде споменаван в разговорите за рекорден брой титли от Шлема, но без да е на челното място.

След тези титли той имаше проблеми в преодоляване на финалните фази и това му коства изоставане в надпреварата с Федерер. Трудно е да си представим, че Джокович може да спечели по два пъти всички титли от Големия шлем за една година след като вече е навършил 28 години. Особено след като Федерер е определян за най-страхотния, но вече по-стар играч и след навършване на тази възраст той има спечелени само две титли от Шлема.

Единственото нещо, което в момента помага на Джокович, е липсата на конкуренция. На Федерер му стигат силите за още един турнир или два, Надал, ако не промени начина си на игра, е заплаха единствено в Париж. А що се отнася до Анди Мъри, той и Джокович са се срещали 10 пъти на твърди кортове в последните три сезона. И сърбинът е победител във всички срещи.

Джокович победи Федерер на финала в Индиън Уелс

За втора поредна година Новак Джокович успя да се справи с Роджър Федерер на финала на Мастърса в Индиън Уелс. И отново, както и минала...

По отношение на играчите, които се появяват и изчезват след няколко слаби мача и въпреки впечатляващите победи от миналата година на Вавринка и Марин Чилич, Голямата четворка спечели 37 от последните 40 финала на турнири от Големия Шлем.

Според американските медии най-вероятният сценарий е Джокович да спечели Ролан Гарос тази година, а през следващите две Надал ще е фаворитът и ще извоюва 17 титли от Големия шлем. Федерер ще остане на първо място с рекордните 18 титли, печелейки още една на Уимбълдън. А класация на USA Today след като тези велики играчи приключат кариерите си изглежда така :

Роджър Федерер, 18 титли от Големия шлем

Рафаел Надал, 17 титли от Големия шлем

Роджър Федерер срещу Новак Джокович, този път в Индиън Уелс

Новак Джокович срещу Роджър Федерер - познатият от миналата година финал в Индиън Уелс е вече факт. Тогава Ноле успя да спечели с 2:1 с...

Новак Джокович, 14 титли от Големия шлем

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com