Мъка, болки в бедрото и плешката за Мъри, но все пак победа

27954
Мъка, болки в бедрото и плешката за Мъри, но все пак победа
Снимка: Getty Images/Guliver

В истински трилър се превърна уж протоколният мач от първи кръг на US Open за един от големите фаворити в турнира – този на шотландеца Анди Мъри. Световният номер 9 все пак успя да победи с 3:1 сета холандеца Робин Хаасе – 6:3, 7:6 (6), 1:6, 7:5, но показа сериозни слабости най-вече от втори сервис, а и като кондиция определено и доста учудващо имаше проблеми.

Първоначално нещата изглеждаха доста тривиални – Мъри поведе с 4:0 гейма в първия сет, но точно в този момент предаде глупаво сервиса си след слабо представяне на втори начален удар, което позволи на Хаасе да върне единия пробив. Това не беше достатъчно, за да може холандецът да се върне в сета, но определено му вдъхна увереност и във втората част той оказа сериозна съпротива на Мъри. Стигна се до тайбрек, в който Хаасе спаси два сетбола след грешка на шотландеца и чудовищен форхенд по правата, но при 6:6 точки Мъри най-после прояви атакуващ инстинкт, взе своето с форхенд и затвори сета с малко късмет, след като Хаасе пропусна форхенд по правата от чудесна позиция.

След три месеца чакане Пиронкова най-после се поздрави с победа

Първата българска ракета при жените Цветана Пиронкова най-после прекъсна черната си серия от три месеца без победа в турнир на WTA, сле...

И когато изглеждаше, че това е точката на пречупване за Хаасе и беше само въпрос на време Мъри да подпечата победата си, дойде време за обрат. След много дълъг трети гейм в третия сет, в който Мъри се спаси на няколко пъти със сервис и смели атаки, Хаасе все пак проби за 2:1 гейма и оттук насетне навъртя серия от още седем поредни гейма, за да вземе третата част с 6:1 и да поведе с 3:0 в четвъртия сет. В тези минути Мъри просто се предаде, сервисът съвсем изчезна, като Хаасе безмилостно направи няколко печеливши ретура на бавния втори начален удар на шотландеца. Мъри опита да се върне и имаше 0:30 при 1:3, а след това и две точки за пробив при 2:4 след два поредни сбъркани лесни смача от холандеца, но и в двата случая той се спаси. При третия шанс обаче ретурът на Мъри намери краката на Хаасе, той не се отмести навреме и пробивът беше върнат. Това обаче се оказа само прелюдия към драмата и холандецът веднага си върна пробива аванс след поредния слаб сервис гейм, в който вторият му сервис беше подложен на тотално унищожение и при 15:40 Мъри просто не издържа в дълго разиграване и прати форхенда в аут в опит да търси завършващ удар. Отговорът на Мъри – нов пробив, след като Хаасе се стегна и сервисът изчезна – холандецът направи един ас в гейма, в който трябваше да затвори сета и позволи на Мъри да се отърве от пети сет.

В този момент шотландецът започна все по-често да се пипа по лявото бедро, но това не му попречи да направи нов пробив от втори опит след чудовищен печеливш форхенд ретур и да поведе с 6:5 гейма, сервирайки за мача. Драмата продължи и Хаасе с нов печеливш бекхенд ретур стигна до 15:40, но пропусна и двата шанса, след като беше ощетен и при ретур на линията, даден за аут, който обжалването с „Ястребово око” показа добър удар, но при преиграването Хаасе сбърка форхенд воле. Холандецът стигна и до трета възможност да вкара нещата в тайбрек, но се провали и още на първия мачбол Мъри най-после изстреля мощен форхенд, с който принуди противника си да сбърка и спечели много трудна победа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com