Новак Джокович взе пета титла от Australian Open

46107
Снимки: Getty Images/Guliver

Ако някой е имал съмнение кой е кралят на Australian Open при мъжете, след днешния ден вече няма никакво съмнение – Новак Джокович. Сърбинът спечели петата си купа в Мелбърн, от пет финала и е първият играч при мъжете в Оупън ерата, който прави такова нещо. Досега Ноле делеше първото място за най-много титли в Мелбърн с Роджър Федерер и Андре Агаси - по четири. Днес Джокович победи със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0 Анди Мъри – за трети път на финал в Австралия.

Първата част се реши в тайбрек, след като на два пъти Джокович повеждаше с пробив и не успяваше да се възползва. Вторият път беше дори за 5:3 гейма, но сърбинът допусна да загуби разиграване с два поредни майсторски лоба от Мъри и изтърва инициативата. В тайбрека обаче и двамата се вдървиха доста, но шотландецът беше по-страхливият и логично загуби след страхотна грешка на мрежата за 6:5 точки в полза на Ноле.

Чудовищният сервис на Серина Уилямс ѝ донесе шеста купа в Мелбърн

Шеста титла от Australian Open от шест финала, деветнадесета титла от Големия шлем, шестнадесета поредна победа срещу номер две в света...

Във втория сет обратите следваха един след друг – Джокович стъпи накриво и това му се отрази, допускайки ранен пробив, за 0:2 гейма. Това го освободи психически и той отвърна с четири поредни гейма, показвайки впечатляваща игра в шестия гейм, особено от форхенд. В този момент имаше малко по-дълга пауза заради плакат „Australia Open for refugees” и това позволи на Мъри да се върне в сета и мача за 4:4 гейма. Двамата изтърваха своите шансове за нов пробив при 5:4 в полза на Мъри, когато шотландецът можеше да вземе сета и при 5:5, когато Джокович имаше три шанса, но пропиля два от тях с елементарни грешки, а третият беше спасен от Мъри с ас. И така отново се стигна до тайбрек, където Мъри беше по-стабилен, направи три минипробива срещу само един за Джокович и завърши сета с уникален ретур от форхенд по правата, който не даде шанс на Ноле за успешно излизане на мрежата.

И третият сет премина през обрат – Мъри поведе с ранен пробив и затвърди за 2:0 гейма, но рискува необосновано с бекхенд по правата при 2:1 и 15:30 на свой сервис, с което даде два шанса за връщане на пробива на Джокович, който се възползва от втория. Сърбинът издебна противника в осмия гейм, когато Мъри отново опита рискови изпълнения от бекхенд по правата и те не се получиха, а за капак сдаде подаването си с двойна грешка, което позволи на Джокович да вземе частта с 6:3 гейма на свой сервис.

Горчивата загуба на третата част беше пагубна за Мъри, който не можа да вземе дори гейм в четвъртата част. Така за пореден път шотландецът показа къде е най-узявим – по отношение на психиката, което винаги ще го отделя от голямата тройка на съвременния тенис – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Всички подробности за финалния мач при мъжете на Australian Open научете в Sportline.bg.

Рафаел Надал излетя от Australian Open след погром от Бердих

Световният номер седем Томаш Бердих хвърли голямата бомба в Мелбърн днес, след като на четвъртфинал буквално премаза шампиона от 2009 г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com