Пътят на Григор Димитров за Лондон минава през минимум полуфинал в Париж

95279
Пътят на Григор Димитров за Лондон минава през минимум полуфинал в Париж
Снимка: Getty Images/Guliver

От днес започва последният за сезона турнир под егидата на ATP извън Финалния Мастърс в Лондон - Мастърса в Париж. За Лондон остават четири свободни места, след като Новак Джокович, Роджър Федерер, Станислас Вавринка и Марин Чилич са сигурни класиращи се. Рафаел Надал, който също имаше сигурно място за английската столица, отпадна заради операция на апандисит. Какво показват сметките за останалите, вакантни четири места?

На практика Анди Мъри също се класира и това трябва да се подпечата формално. След титлата във Валенсия, където на финала победи Томи Робредо с 3:6, 7:6 (7), 7:6 (8), спасявайки за втори пореден път пет мачбола срещу този противник след мача им на финала в Шънджън по-рано този сезон, Мъри събира 4385 точки. На практика Мъри само трябва да се пусне в Париж и дори да падне още в първия си мач, взема сигурни 45 точки и става с 4430 пункта, влизайки със сигурност на едно от вакантните четири места.

Париж: Григор ще трябва да бие Мъри и Ноле, ако иска да види Лондон

Няма и няма късмет първата ни ракета при мъжете Григор Димитров, когато стане въпрос за жребий. Такова е положението и на последния тур...

Вторият човек, който 99,99% е в Лондон, е Кей Нишикори. Той има 4265 точки, а във втори кръг ще играе с победителя от мача Томи Робредо - Васек Поспишил. Дори да загуби, това означава 4310 точки.

Третият човек изглежда ще е чехът Томаш Бердих. Сега той има 4105 точки и при лесния жребий в Париж също едва ли ще остане зад борда. В първия си мач чехът ще играе с тенисист с уайлд кард, най-вероятно Андриан Манарино, а в трети кръг ще излезе срещу някой измежду Фелисиано Лопес и Йежи Янович, но и двамата в момента не са в най-добра форма. Предвид и лошото състояние на Станислас Вавринка пътят на Бердих към потенциален полуфинал с Федерер изглежда открит. Потенциално Бердих изглежда, че ще завърши Париж с 4465 точки при полуфинал, а ще е най-малко с 4150, ако допусне неочаквана изненада.

За четвъртото място вече става много интересно. С предимство сега е Давид Ферер, който има 3955 точки. Ферер играе още в първия си мач с някой измежду Лукаш Росол и Давид Гофен, което е доста неприятен жребий. В трети кръг пък най-вероятно би срещнал също силен съперник - или намиращият се във форма Жил Симон, или Фернандо Вердаско. На четвъртфинал пък - Нишикори, Цонга, Робредо. Съвсем реалистично е да се очаква, че Давид може да се сбогува с Париж в трети кръг т.е. да събере 4045 точки. При добър за Григор Димитров вариант, Ферер може и да остане със само 4000 точки.

Втори на старта за последното място е Милош Раонич, който сега има 3840 точки. В първия си мач канадецът излиза срещу победителя от мача Джак Сок - Пабло Андухар, като изненада по-вероятно е да поднесе Сок, ако играе с Раонич. В трети кръг също има подводен камък - Ришар Гаске/Роберто Баутиста-Агут/Денис Истомин. На четвъртфинал - Роджър Федерер, където загубата за Раонич изглежда вече сигурна. Най-добрият вариант е Раонич да остане с 3885 точки от загуба още във втори кръг, потенциално той обаче ще е по-скоро или с 3930 точки (оптимистичен за нас вариант), или с 4020 точки (песимистичен за нас вариант).

Старият тенис лъв Федерер се оказа по-силен от нашето младо лъвче Григор

Една година без един ден по-късно – тенис легендата Роджър Федерер отново влезе в ролята на учител и изнесе урок на първата ни ра...

В най-лоша позиция за момента е първата българска ракета Григор Димитров. Нашето момче е с 3645 точки, а още в трети кръг трябва да играе с Анди Мъри! И ако там може да се очаква Григор да се пребори поради две основни причини - защото тази година би два пъти Мъри в два изиграни между тях мача и заради умората при шотландеца, който едва ли ще се влага на максимум преди Лондон, след като на практика се класира, то на четвъртфинал 99,99% Григор ще се изправи срещу борещия се да остане под номер едно в света Новак Джокович! А 180 точки от загуба на четвъртфинал означават, че Димитров събира едва 3825 точки т.е. остава зад борда. На Григор му трябва минимум полуфинал т.е. 4005 точки и то при загуба на Ферер в първия му мач и на Раонич във втория му, но най-вероятно ще му е необходим поне финал т.е. 4245 точки и то само ако на полуфинал Григор не е играл с Ферер. Ако е минал през Ферер, българинът ще трябва да се окичи с титлата в зала "Берси", която би вдигнала точковата му сметка до 4645 точки и това вече изглежда достатъчно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com