Роджър Федерер записа юбилейна победа 950

17911
Роджър Федерер записа юбилейна победа 950
Снимка: Getty Images/Guliver

В огромна драма се превърна третият четвъртфинал на Мастърса в Монте Карло, в който един срещу друг застанаха великият Роджър Федерер и ракета номер едно на Франция Жо-Вилфред Цонга. В крайна сметка Федерер направи пълен обрат - 2:6, 7:6 (6), 6:1 и спечели своята победа номер 950 в турнири на ATP.

Първият сет замина с убедителен резултат в полза на Цонга, но определено цифрите лъжат. Федерер имаше три шанса за пробив, включително първата възможност в мача, но не успя да реализира нито един, докато Цонга се възползва в два от своите три. В тези минути французинът спечели всички важни точки и затова логично поведе.

Изненада в Монте Карло - Давид Ферер изхвърли Надал

Световният номер шест Давид Ферер, който се оказа палач за Григор Димитров в Монте Карло, записа първа победа над Рафаел Надал на клей...

Вторият сет се превърна в една огромна въпросителна - кога Федерер ще пробие? Швейцарецът имаше цели десет шанса да го стори и всеки път не успяваше - или за заради своя грешка и проява на нерви, или заради майсторска игра на Цонга. От своя страна Жо имаше шанс за решителен пробив при 4:4 гейма, но сбърка бекхенда от рутинна позиция и не успя да постави под натиск Федерер. Стигна се до тайбрек, където Роджър поведе с 4:1 и 6:3 и допусна изравняване до 6:6, след като не можа при два поредни сервиса да си вземе сета. В този момент Цонга прибърза да атакува от форхенд по правата, типично в негов стил и при четвъртия шанс да вземе сета Федерер най-после го стори.

Инициативата вече беше на ракетата на швейцареца, докато Цонга вече изглеждаше психически и физически уморен. До този момент той беше изиграл два пъти и повече точки на свой сервис от Федерер, т.е. много повече трябваше да изпълнява най-изтощаващият физически удар в тениса - сервиса. Логично Федерер вече установи контрол и най-после проби, макар че пак му трябваха три точки, за да го стори. Всъщност едва при 16-ия шанс швейцарецът пречупи сервиса на Цонга. Оттук насетне въпросът беше с колко ще спечели Федерер - за малко бившият номер едно не успя да го стори на нула (т.нар. геврек), но Цонга все пак взе гейма на честта. Така Федерер излиза утре на полуфинал, където очаква победителят от мача Джокович - Гарсия-Лопес, като най-вероятно това ще е сърбинът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com