Станислас Вавринка взе първа Мастърс титла

25347
Снимки: Getty Images/Guliver

13:1 – това беше балансът в двубоите между Роджър Федерер и Станислас Вавринка преди днешния финал на Мастърса в Монте Карло.  Единствената победа за шампиона от тазгодишния Australian Open беше точно в Монте Карло, преди пет години, с 6:4, 7:5. Днес Вавринка записа вторият си успех в това съперничество, правейки пълен обрат и печелейки първа Мастърс титла в кариерата си – 4:6, 7:6 (5), 6:2. Така Вавринка окончателно доказа, че вече е наредил печелившия тенис пъзел за себе си, а Федерер пропусна шанса да вземе една от малкото титли, които му липсват в богата кариера. С днешния финал той има вече четири загубени в Монте Карло – предишните три от Рафаел Надал.

Първи сет

Федерер натупа Джокович и затвори швейцарския финал в Монте Карло

Рекордьорът по седмици начело на мъжката ранглиста в тениса Роджър Федерер ще има възможност да спечели една от малкото титли, които не...


Преди мача очакванията бяха големи поради няколко причини – и двамата тенисисти залагат на агресивен стил – те са т.нар. щотмейкъри т.е. търсещи печелившите удари, и двамата удрят бекхенд с една ръка, който е по-красивата за наблюдаване версия, а Вавринка, за разлика от предишните мачове с Федерер, влизаше в този с далеч по-голяма психическа увереност след титлата на Australian Open и след като вече явно знаеше, че може да е равностоен на всеки.

Още в първия гейм обаче първата ракета на Швейцария можеше да инкасира пробив, след като досега в турнира нито веднъж не беше губил сервиса си. Федерер стигна до добър шанс след като накара Вавринка да пресили два удара с добра защита, но Станислас пусна в действие мощния си форхенд и започна позитивно срещата.

Оспорваният гейм вработи бързичко и двамата играчи, които започнаха да редуват впечатляващи удари. Вавринка беше малко по-агресивният, докато Федерер показваше повече търпение. Добро впечатление правеше поведението и на двамата на мрежата – излизане при всеки удобен момент.

При 1:2 гейма Вавринка стигна до шанс за пробив след леко скъсен бекхенд по остър диагонал, който Федерер прати в мрежата, а след това шампионът от Australian Open изтърва за малко отворената права, догонвайки много трудна топка след воле на Федерер и Роджър на свой ред не допусна пробив.

Станислас Вавринка преподаде урок по тенис на Давид Ферер

Световният номер три и първа ракета на Швейцария Станислас Вавринка се класира за третия си финал през годината и първи на Мастърса в М...

В крайна сметка първият пробив в мача дойде на сметката на Федерер, след като Вавринка изпадна в миникриза и нареди три поредни непредизвикани грешки от 40:30 на свой сервис – две от форхенд и една от бекхенд. Федерер затвърди пробива, макар че се отпусна при 40:15, сбърка два форхенда и можеше да се вкара в сериозни неприятности, а след това затвори и сета с 6:4 гейма главно заради по-умната си игра и заради твърде големия риск, който Вавринка предприе в моментите, в които можеше да обърне нещата. А такива не липсваха – 0:30 на сервис на Федерер при 4:3 за него, 30:30 при 5:4 и сервис на Федерер за сета.

Втори сет


Разочарованият от развоя на първия сет Вавринка стартира ударно втория сет, след като успя да пробие за 2:0 благодарение на здраво удряне, което в крайна сметка проби защитата на Федерер. Точно в този момент обаче Станислас поддаде – той сбърка лесно воле за 0:15 в гейма, с който трябваше да затвърди пробива и оттам насетне не взе и точка, като Федерер върна пробива след извънземен минаващ удар от бекхенд по правата, който се приземи на линията. Вавринка можеше веднага да си върне аванса, след като Федерер направи много груба грешка на мрежата при рутинен форхенд, но в този момент Роджър показа по-здрави нерви и изравни.

Оттук насетне гейм след гейм двамата удържаха подаванията си и логично се стигна до тайбрек. В него Вавринка започна по-добре, с минипробив след непредизвикана грешка от бекхенд на Федерер. Роджър имаше шанс да го върне веднага, но от равностойна позиция направи евтина грешка от форхенд. В крайна сметка точно пропускът в началото на дългия гейм се оказа решаващ и Вавринка удържа аванса си, затваряйки сета със 7:5 точки в тайбрека, след като удържа в много ключово разиграване за 6:3 точки, връщайки три много трудни форхенда на Федерер.

Роджър Федерер записа юбилейна победа 950

В огромна драма се превърна третият четвъртфинал на Мастърса в Монте Карло, в който един срещу друг застанаха великият Роджър Федерер и...

Трети сет


Инициативата вече беше изцяло на ракетата на Вавринка, който проби на старта на решителния сет след по-агресивна, но същевременно контролирана игра. Ударите на световния номер три вече бяха в оптимална дължина и Федерер не можеше да намери отговор. Вавринка си извоюва и втори пробив, след като Федерер спаси една възможност и имаше отличен шанс да си вземе гейма, но The Stanimal му върна смач и „големият швейцарец” след това допусна груба тактическа грешка, играейки сечен форхенд и позволявайки на Вавринка да остане в разиграването и да го завърши с бекхенд по правата. Последва и форхенд точно на линията по диагонал след по-агресивна игра на втория шанс за пробив и 3:0 гейма с два пробива.

Оттук насетне връщане за Федерер вече нямаше - Вавринка буквално чистеше линиите и при 5:2 сервираше за мача и титлата. Геймът мина без проблем, като остана време за Федерер да направи една последна красива точка, догонвайки добра къса топка на Вавринка, но само толкова и Стнаислас завърши мача с невероятен печеливш удар от форхенд по динагонала - 6:2 в третия сет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис