Сърцераздирателна драма: Григор Димитров подлуди България и повали Анди Мъри

116420
Сърцераздирателна драма: Григор Димитров подлуди България и повали Анди Мъри
Снимка: Getty Images/Guliver

4:6, 7:6 (5), 7:6 (3) – Григор Димитров показа твърдост, психическа устойчивост и характер, правейки страхотен обрат срещу двукратния победител в турнири от Големия шлем Анди Мъри в полуфинален сблъсък в Акапулко. Това е първа победа за Димитров във вече четири мача срещу Мъри, а благодарение на нея Григор ще може да се бори за първата си титла от турнир от серията 500 на ATP. На финала, който ще се играе утре в 5:00 сутринта българско време, българинът излиза срещу добре познатия гигант от Южна Африка Кевин Андерсън. Досега двамата имат четири мача, а Григор е с три победи в тях – единствената му загуба е през 2012-та година в Сан Хосе, когато южноафриканецът прави обрат след загубен категорично първи сет и след два тайбрека взе победа.

Първи сет

След Лудогорец и Григор Димитров вдига на крака България

В последния четвъртфинален мач от турнира в Акапулко, първата ни ракета при мъжете Григор Димитров пречупи коравия Ернест Гулбис - 4:6,...

Мачът започна лошо за Григор – пробив в първия гейм за Мъри, след като нашето момче не можа да влезе бързо в ритъм на сервис и в две поредни дълги разигравания направи грешки от форхенд. Още по-лошото беше, че Димитров пропусна цели три шанса да изравни резултата веднага – и при трите Мъри вкарваше добър сервис, Григор сбърка само веднъж на ретур, но при другите две веъзможности българинът не издържа в разиграванията в опитите да бъде по-агресивен.

Успешното измъкване от трудна ситуация даде допълнителна увереност на Мъри и той направи нов пробив – в петия гейм, от трети опит. Първите два Григор спаси с мощен форхенд обратен диагонал и мощен сервис, но след това излезе напред с недостатъчно добър удар и шотландецът веднага закова въртелив и силен форхенд, който Димитров нямаше как да обърне в печелившо воле – 1:4.

Окуражителното за Григор в тези тежки моменти беше, че Мъри всъщност не се представяше убедително на сервис – макар и с много висок процент на първи сервис, 94 на сто, шотландецът не вземаше необходимото предимство и често залагаше на по-защитна игра. И точно това му изяде главата в шестия гейм – Григор успя да влезе в по-добър ритъм, върна няколко коварни топки, достигна до шанс за пробив и Мъри се пропука от форхенд – 2:4. Българинът взе и сервис гейма си след страхотни рефлекси на мрежата и три поредни волета, с което намали до 3:4 и отново беше в битката за първата част.

Усетил опасността, Мъри се съсредоточи и не допусна нова опасност на сервис, макар че при 5:4 и 40:0 т.е. три сетбола Григор успя да направи две много хубави разигравания, а при третия сетбол пак имаше шанс, в дълго разиграване, но сбърка сечен бекхенд. Показателно е, че Мъри спечели сета заради само седемте си непредизвикани грешки, докато нашето момче имаше седемнадесет. При печелившите удари Григор беше четири пъти по-добър – 16:4, като Мъри записа два поредни печеливши удара чак в последния си гейм в сета, но това нямаше значение заради лошия старт на Димитров в сета.

Втори сет

Григор Димитров натупа и Багдатис, следва сблъсък с Гулбис

Първата българска ракета Григор Димитров продължава с успешния си поход в мексиканския курорт Акапулко, след като смаза с убедителното ...

Началото на тази част затвърди някои доста неприятни за Григор впечатления от първия сет – голямата влажност в Акапулко забавяше кортовете, лифтираният бекхенд на българина съответно губеше част от остротата си при по-бавните условия, а Мъри се възползваше и даваше около 70% от ударите си точно на бекхенда на Григор.

Именно в тези минути обаче станахме свидетели на разиграването на мача – при 1:1, сервис за Григор и предимство за него двамата с Мъри направиха невероятна поредица от удари, при които българинът атакува с форхенд по правата, шотландецът го засече с много остър бекхенд и Григор паднал направи добро воле, но Мъри логично го достигна, игра смач, който обаче нашето момче върна, последва и хитър скъсен удар на Анди, който Григор пак стигна, с шпагат, а след това успя да премине в атака с нов форхенд по правата и този път да направи печелившо воле.

За разлика от първия сет, този път сервисът доминираше, като Мъри направи серия от четири поредни сервис гейма на нула и общо деветнадесет поредни спечелени точки на сервис, а малко по-трудно се справяше Григор, но достатъчно добре и така никой от двамата не стигна до точка за пробив през този сет – тайбрек.

Дългият гейм започна по-добре за Григор, който направи минибрейк за 2:0 след лъжливо движение с тяло на мрежата, което заблуди Мъри и шотландецът сбърка в коя посока да прати топката от печеливша позиция, позволявайки на Димитров да направи смач. При 2:1 станахме свидетели на ново страхотно разиграване, с много диагонали, което Григор за щастие спечели въпреки уникалната защита на Мъри и много умна контра от бекхенд по правата, която обаче излезе за малко в аут. Това като че ли повлия на шотландеца и той сбърка рутинен форхенд в шестата точка, с което Димитров вече имаше два минибрейка аванс – 5:1 точки. Мъри не се предаде, върна един от минипробивите, спаси и два сетбола, но при третия, когато вече Григор имаше сервиса, не успя да отрази атакуващия форхенд на българина и така Димитров записа първия си спечелен сет в четири мача срещу този противник.

Трети сет

Григор Димитров стартира добре в Акапулко

Българската тенис звезда Григор Димитров започна с успех участието си на турнира от серията ATP 500 Акапулко. Той победи с 2:0 сета &nd...

Най-доброто предстоеше - решителната част започна по най-добрият възможен начин за Григор – с пробив на негова сметка, след като Мъри направи две грешки, от бекхенд и от форхенд. Като че ли това се дължеше и на новите обувки, които Димитров обу след втория сет, защото на няколко пъти в мача дотук българинът се подхлъзваше лошо.

Инициативата вече беше на ракетата на Григор, който определено играеше с различно настроение и Мъри усещаше това. Шотландецът трябваше да показва цялото си майсторство в петия гейм, когато изостана с 0:30 на свой сервис, защото втори пробив щеше да значи фактически край на срещата. Най-радостното в тези минути беше, че Григор почваше все повече да мъчи противника си с бекхенд – нещо, което досега не му се получаваше.

Нещата вървяха все по-оптимистично за Димитров, който удържаше натиска на Мъри с отлично представяне на сервис и гарнираше стабилността си с по някое и друго ефектно разиграване. Стигна се до 5:4 и сервис на Григор за мача – след дванадесет поредни спечелени сервис гейма от българина в мача. И точно тогава бекхендът на Димитров даде дефект – три непредизвикани грешки и 30:40. Тогава Григор заложи на всичко или нищо – излизане на мрежата, три волета и накрая Мъри пропусна пасинга на косъм – дюс. За съжаление обаче Григор явно се стегна, първият сервис го нямаше и за капак направи две грешки от форхенд, които костваха връщане на пробива – 5:5.

Въпреки шока, Григор не се отказваше – Мъри му поведе 40:0 в следващия гейм и когато това изглеждаше рутинен сервис гейм, Гришо развърза ръката, натисна ретура и изведнъж нещата опряха до точка за пробив. Точно тогава Мъри извади страхотен късмет, нацелвайки със сечен удар линията, което направи топката невъзможна и шотландецът се измъкна по терлици. Григор обаче не се отказа, а Мъри направи грешка от лесен форхенд и пак се стигна до точка за пробив. Този път шотландецът я спаси след добър сервис и вихрена атака, на която нямаше противодействие и в крайна сметка се измъкна – 6:5 за него. Григор отговори със сервис гейм на нула и така мачът влезе във внезапна смърт – втори тайбрек.

Дългият гейм започна с три поредни точки за сервиращите, а след това Димитров проби за 3:1 благодарение на форхенд в мрежата от страна на Мъри. Този път Димитров не трепна и удържа аванса си, като Мъри сбърка за 6:3 точки и след мощен сервис и марков форхенд поредната историческа победа за Григор Димитров беше факт - 7:3 в тайбрека.

Латвиец спря Григор Димитров в Холандия

Първата българска ракета в мъжкия тенис Григор Димитров беше спрян от латвиеца Ернест Гулбис още във втори кръг от турнира в Ротердам, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com