US Open 2015: Чудесен шанс за Григор Димитров да възкръсне

10001
US Open 2015: Чудесен шанс за Григор Димитров да възкръсне
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-големият тенис корт в света – „Артър Аш”, с 23 000 седящи места, най-грандиозната реклама, най-големият шанс ураган да мине и да спре всички мачове – всичко е „най”, когато става въпрос за последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Откритото първенство по тенис на САЩ започва на 31 август, в 18:00 часа българско време и жребият е хвърлен – време е тенисистите да подпалят корта с гръмотевичните си изпълнения. Победители и победени, фаворити и аутсайдери, приятни изненади и горчиви разочарования – нека видим какво е положението с жребия при мъжете, след като вече направихме обзора при дамите и историческата задача, пред която е изправена световната номер едно и пълен доминатор в женския тенис Серина Уилямс.

Българското участие


US Open 2015: Докъде стигат силите на Пиронкова и Каратанчева?

Най-големият тенис корт в света – "Артър Аш", с 23 000 седящи места, най-грандиозната реклама, най-големият шанс ураган да мине и...

Най-после първата ни ракета при мъжете Григор Димитров изтегли хубав жребий. Всъщност въобще няма да е пресилено да се каже, че откакто изгря сред първите 30 тенисисти в света, българинът не е имал по-добър жребий. Той се намира във втората четвъртина на схемата, където най-високо поставени са Кеи Нишикори, под номер 4 и Давид Ферер, под номер 7. Григор тръгва с австралиеца Матю Ебдън, с когото има два мача дотук в кариерата си, като и в двата побеждава без да загуби сет – през 2010 година на „Чаланджър” в Тайланд и преди две години на Мастърса в Индиън Уелс. Ако се справи с Ебдън, Димитров би играл с един измежду Михаил Кукушкин и Йен-Хсун Лу – и двамата са напълно по силите му. Срещу Кукушкин балансът му е 1:1 победи, а с Лу играха преди година във втори кръг на Australian Open и Григор не му даде и сет. Нататък идва ред на шампиона от миналата година в Ню Йорк Марин Чилич, който обаче е далеч от показаното през миналата година, а вече евентуален осминафинал може да е или срещу Давид Ферер, или срещу Жереми Шарди – също напълно приемливи съперници. Срещу французина Григор има две победи в три мача, а срещу Ферер само една в пет срещи, но испанецът се връща на корта след контузия в лакътя, като не е играл от турнира на трева в Нотингам насам. А ако преодолее осминафинала, на четвъртфинал вече кандидатите за съперник са много – Нишикори, Жо-Вилфред Цонга, Гаел Монфис, може би Александър Долгополов. Нито един от тях обаче не е някой измежду непреодолимите в момента Джокович, Федерер или Мъри.

Факт е, че през този сезон Григор отбелязва регрес, но е факт, че той показа, че може срещу Анди Мъри на осминафинала в Синсинати, където загуби само заради психиката си. Основният проблем засега остава главата – овладее ли я, Димитров може да ни зарадва много. Никой не очаква от него да блесне на US Open след лошия сезон, което е и най-голямото му предимство. Като юноша Димитров спечели Откритото първенство по тенис на САЩ, но откакто е при мъжете, успя да вземе първата си победа на сингъл на кортовете в Ню Йорк чак при четвъртото си участие т.е. миналата година, когато игра осминафинал. След като е успявал да се справи на младежко ниво, можем да се надяваме, че ще дойде моментът да го стори и при мъжете – защо не сега. Първият мач на Гришо е от 18:00 часа българско време днес и е на телевизионен корт – да пожелаем успех на нашето момче!

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Каква е голямата картина на мъжката схема - научете в Sportline.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com