US Open очаква новата си кралица

34476
US Open очаква новата си кралица
Снимка: Getty Images/Guliver

Краят на август вече чука на вратата, а с него и краят на лятото, но всеки край е едно ново начало. А за тенис маниаците началото е повече от нетърпеливо очаквано – стартът на последния за годината турнир от Големия шлем, а именно Откритото първенство на Съединените щати (US Open). Турнирът започва съвсем скоро - на 25 август. Какво отреди жребия, какви са нашите очаквания, ще има ли българска радост – прочетете анализите на Actualno.com за грандиозното тенис събитие. И понеже кавалерството не бива да се забравя, започваме със схемата при дамите, където впечатление прави отсъствието на китайката На Ли – номер три в света.

Българското участие

Първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова попадна в третата четвъртина на схемата и започва срещу италианката Карин Кнап, която е номер 70 в света. Ако Пиронкова я победи, ще играе с победителя от сръбското дерби между номер 9 при жените Йелена Янкович и напористата Бояна Йовановски.

Особени поводи за оптимизъм при Пиронкова определно няма. Цвети не е печелила мач от три месеца насам и това, донякъде на базата на чистата типстърска аксиома, че колкото по-дълга става една серия, толкова по-вероятно е да бъде прекъсната, ни дава основание все пак да се надяваме на победа над Кнап. Лошото е, че Пиронкова просто я бият където я хванат, включително на любимия „Уимбълдън”. Кнап не е нищо особено като играч, но в подготвителните турнири за US Open все пак успя да премине през квалификациите и в Монреал, и в Синсинати, а в Синсинати стигна и до втори кръг, така че има необходимата игрова практика да изненада неприятно Цвети. Предимство за българката е, че в единствения мач между двете тя печели, при това с 6:0, 6:1, но това е през далечната 2006 година.

Прогноза: Втори кръг/Първи кръг

Фаворитите

Серина Уилямс


На три пъти досега през тази година Actualno.com броеше може би най-силната тенисистка, която женския тенис е виждал, за фаворит в турнир от Големия шлем и на три пъти тя се проваляше с гръм и трясък. Основната причина и в трите случая беше лошата физическа подготовка на вече гонещата 33 години американка. На Australian Open Серина излетя от състезанието още на осминафинал, на „Ролан Гарос” си тръгна във втори кръг, а на „Уимбълдън” в трети, като в Австралия и Великобритания загуби по крайно нетипичен начин – след като е взела първия сет.

Сега обаче Серина изглежда в далеч по-добро състояние, макар и не най-доброто възможно, но изглежда перфектната ѝ физическа форма просто остана в миналото – Уилямс никога не е могла да се бори много успешно с килограмите, а с възрастта няма как да очакваме това да се промени. След провала в Лондон, Серина спечели два от трите турнира, в които участва – този в Станфорд и още по-престижния в Синсинати, където грабна за пръв път тилата, а в Монреал загуби на полуфинал от сестра си Винъс с 1:2 сета. Факт е, че за последните два месеца Серина победи тенисистки като Ана Иванович, при това два пъти, Каролине Вожнячки – също два пъти, Анжелик Кербер,  Йелена Янкович и Саманта Стоусър.

По отношение на жребия Серина не може да е твърде доволна, защото в нейната част има много сериозни съпернички – реална е опасността да играе със Стоусър на осминафинал, с Ана Иванович на четвъртфинал и с Петра Квитова на полуфинал. Това ще са доста тежки срещи, а всяка от тези съпернички е способна да бие Уилямс. Стоусър го направи на финал на US Open преди три години, Иванович го направи на тазгодишния Australian Open, а Квитова е действащ шампион на „Уимбълдън” и е с добро самочувствие.

Прогноза: Полуфинал/Шампион

Мария Шарапова


Рускинята влиза като номер 5 в турнира, но определено жребият ѝ дава отличен шанс за краен успех. Шарапова на практика избегна всички мощно удрящи в тура, които вкупом отидоха при Серина Уилямс и пътят ѝ изглежда доста удобен. За старт Мария започва с адашката си Кириленко, която може да се окаже коварно препятствие, но след това чак на осминафинал Шарапова би имала по-сериозен съперник – Каролине Вожнячки. Вече на четвъртфинал Мария може да се сблъска или със сравнително удобната ѝ Симона Халеп, която оказва много съпротива в мачовете с рускинята, но най-много взема сет досега, или с по-голямата сестра Уилямс – Винъс. Полуфиналът даже изглежда по-лесен мач, макар че там е трудно да се предвиди кой би дотигнал от третата четвъртина на схемата – може да е Анжелик Кербер, Агниешка Радванска, Йелена Янкович, а защо не и някоя тотална изненада.

Надал няма да играе на US open

Световният номер 2 в тениса Рафаел Надал няма да защитава титлата си на Откритото първенство на САЩ, заради контузията в китката, която...

Иначе като форма Шарапова има леко отстъпление спрямо първата половина на годината и особено „Ролан Гарос”, но все пак направи нелоша подготовка в подготвителните турнири за US Open. Притеснителна беше загубата ѝ от Карла Суарес-Наваро в Монреал още на осминафинал, но тогава Шарапова още беше в тотално подготвителна фаза. В Синсинати Мария стигна до полуфинал, където падна в много оспорван мач с 1:2 сета от Ана Иванович.

Прогноза: Финал/Четвъртфинал

Неизвестната величина

Петра Квитова


След титлата на „Уимбълдън” Квитова определено поотпусна газта и предвид вечните ѝ проблеми в кондиционно отношение това изглежда е нелошо решение. Чехкинята отпадна още в трети кръг в Монреал и във втори в Синсинати, но последната седмица в Ню Хейвън стигна докрая, вземайки убедително титлата и показа, че ще е фактор в Ню Йорк. Въпросът при нея е винаги амплитудата на спад в играта да е възможно най-кратка, защото когато е в пик, като мощ Петра спокойно може да се каже, че е на първо място при жените предвид вече залязващата Серина Уилямс. Стабилността обаче е величина, която убягва отдавна на Квитова.

Федерер дебне Григор на 1/4-финал на US Open

Григор Димитров ще се изправи срещу американеца Райън Харисън в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, стана ясно след тегленето н...

Чехкинята стартира с Кристина Младенович от Франция, която също е тенисистка, обичаща силовата игра, а във втори кръг Квитова със сигурност ще се срещне със сънародничка – или Петра Цетковска, или Клара Кукалова. Чак на осминафинал Петра може да играе с поставена в схемата – шампионката от вече далечната 2004 година Светлана Кузнецова или с бившата номер едно Виктория Азаренка. Много вероятно е обаче и да не стане така, а някоя измежду Елена Веснина или Кристина Макхейл да достигне до тази фаза. На четвъртфинал пък изборът е още по-широк – Южени Бушар, Екатерина Макарова, защо не финалистката от Australian Open Доминика Цибулкова. А полуфиналът най-вероятно ще е със Серина Уилямс.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Приятните изненади

Луцие Шафаржова


Жребият се оказа много благосклонен към левичарката от Чехия и я прати в третата четвъртина на схемата, където водач е номер четири от поставените Агниешка Радванска.

Федерер най-сетне успя да вземе Мастърс титла

След цели три неуспешни опита да спечели Мастърс титла през този сезон и загуби на финалите в Индиън Уелс (от Новак Джокович), Монте Ка...

Като форма Шафаржова демонстрира добро състояние – тя загуби на осминафинал и в Монреал, и в Синсинати, но от много сериозни съпернички – в първия случай световната номер едно Серина Уилямс, а във втория – номер две в света Симона Халеп. Сега Шафаржова започва с унгарката Тимеа Бабош, като чак в трети кръг може да има сериозно препятствие – французойката Ализе Корне. На осминафинал пък най-вероятно ще има сблъсък с Радванска, но Шафаржова води с 4:1 победи в преките двубои между двете и определено няма какво толкова да се плаши. На четвъртфинал евентуалният противник е много трудно да се определи – може би Анжелик Кербер, Йелена Янкович, евентуално и Слоун Стивънс.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Винъс Уилямс


Един последен тенис валс – изглежда точно за това се готви по-голямата от сестрите Уилямс, която отдавна не е показвала толкова добра форма, а и жребият ѝ дава добър шанс. Преди US Open Винъс успя да победи сестра си Серина в Монреал и да стигне до финала, където загуби от Агниешка Радванска. В Синсинати Винъс падна още в първия си мач, но от сериозен съперник като Луцие Шафаржова и с резултат 1:2 сета – логична загуба, тъй като Винъс вече е на 34 години и не може да си позволи седмица след седмица да играе на върха на възможностите си.

Уилямс започва с друга ветеранка – Кимико Дате-Крум, а в трети кръг би могла да срещне упоритата италианка Сара Ерани. Всички фенове обаче очакват евентуален осминафинал с финалистката от „Ролан Гарос” Симона Халеп. А на четвъртфинал е напълно възможно Винъс да направи паметен мач с Мария Шарапова.

Слаба игра на Григор Димитров в Синсинати и логична загуба от Янович

Точно според прогнозите първият мач от Мастърса в Синсинати на най-добрия български тенисист и актуален номер осем в света Григор Димит...

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Потенциалните разочарования

Виктория Азаренка


Бившата номер едно определено кара лоша година заради контузиите, които просто не ѝ позволяват да си върне познатото ниво. Азаренка никога не е била еталон в това отношение, но явно проблемите с левия крак през този сезон, след като преживя и контузия в рамото, засега са твърде много за талантливата тенисистка от Беларус. Вика спечели едва две победи в четири мача през американското лято дотук, а сега попадна във втората четвъртина на схемата, в опасна близост до Петра Квитова.

Азаренка започва с Мисаки Дои, а във втори кръг може да очаква сблъсък с представителката на домакините Кристина Макхейл. Вече в трети кръг Вика я очаква много сериозен мач – или с Елена Веснина, или със Светлана Кузнецова. А на осминафинал най-вероятно идва Петра Квитова.

Пиронкова падна на старта в Ню Хейвън

Цветана Пиронкова допусна поражение след 6-7(3) 4-6 от Франческа Скиавоне още в първи кръг на квалификациите на турнира в Ню Хейвън с н...

Прогноза: Трети кръг/Втори кръг

Южени Бушар


Талантливата млада канадка достигна до полуфиналната фаза на Australian Open и „Ролан Гарос”, а на „Уимбълдън”, но там падна много тежко от Петра Квитова, губейки сет на нула и това оказа влияние на самочувствието ѝ. След Лондон Бушар няма победа, като у дома, в Монреал, успя да загуби от квалификантката Шелби Роджърс с 1:2 сета, но и двата загубени сета бяха на нула! В Синсинати Бушар падна от опитната Светлана Кузнецова също с 1:2 сета.

Сега, на US Open, канадката почва с коварен съперник – Олга Говорцова, а след това една измежду Сорана Кърстя и Хедър Уотсън. В трети кръг пък вероятно ще дойде силно удрящ играч – Барбара Захлавова-Стрицова или Ярослава Шведова, а на осминафинал най-вероятен съперник изглежда Екатерина Макарова. Четвъртфинал пък вероятно ще изправи Бушар срещу кошмара ѝ Квитова.

Прогноза: Осминафинал/Втори кръг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com