US Open ще има нов крал

31109
US Open ще има нов крал
Снимка: Getty Images/Guliver

Краят на август вече чука на вратата, а с него и краят на лятото, но всеки край е едно ново начало. А за тенис маниаците началото е повече от нетърпеливо очаквано – стартът на последния за годината турнир от Големия шлем, а именно Откритото първенство на Съединените щати (US Open). Турнирът започва съвсем скоро – на 25 август. Какво отреди жребия, какви са нашите очаквания, ще има ли българска радост – прочетете анализите на Actualno.com за грандиозното тенис събитие. След вчерашния анализ на женската схема, ред е да обърнем поглед и към мъжете. И там има едно голямо отсъствие – на номер 2 в света и действащ шампион на турнира Рафаел Надал, който няма да може да защитава титлата си заради контузия в китката. Това доста променя апетита на много хора за трофея.

Българското участие


Никога в историята на българския мъжки тенис не сме имали толкова високо поставен играч в турнир от Големия шлем. Всъщност, преди Григор Димитров България не е имала поставен тенисист при мъжете в турнир от толкова висока категория. И точно благодарение на това, че Григор е поставен под номер 7 в схемата, той получи отлична възможност да влезе дълбоко в състезанието. Заради това Димитров е длъжен да го направи, макар че US Open не му е любим турнир поне при мъжете – досега той не е записвал победа в основната схема на турнира в кариерата си.

Жребият беше доста благосклонен – Димитров започва с Райън Харисън, когото победи съвсем наскоро в единствения им мач на ниво ATP досега – с 3:0 сета на „Уимбълдън”. След Харисън Григор ще трябва да се справя с някой измежду Карлос Берлок и Дуди Села, а в трети кръг може да играе с палача си от Ню Йорк през миналата година Жоао Соуса, но по-вероятно е да видим сблъсък с Давид Гофен – опасният белгиец, който много обича да играе с възможно най-ранно вземане на топката. Чак на осминафинал Димитров може да играе с поставен схемата – най-вероятно един измежду французите Гаел Монфис и Ришар Гаске, срещу когото Григор още няма победа. На четвъртфинал пък всички фенове на тениса биха си пожелали Димитров да срещне легендата Роджър Федерер.

Преди US Open Григор направи добра подготовка, но без да достига максимално добра форма. Българинът игра полуфинал на Мастърса в Торонто и загуби в първия си мач на Мастърса в Синсинати. Като цяло повод за притеснение беше представянето от сервис на Григор – той форсираше доста втория си сервис и правеше повечко двойни грешки. Отделно поне веднъж на сет българинът просто изключваше от начален удар и позволяваше да го пробият сравнително лесно. Със сигурност тези проблеми са били отчетени от Григор и треньора му Роджър Рашийд, а те имаха достатъчно време между Синсинати и Ню Йорк, за да ги коригират. Дали са успели – остава ни да се надяваме и да стискаме палци.

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Фаворити

Роджър Федерер


На 33 години може би за последен път в кариерата си великият швейцарец ще има такъв златен шанс да добави още една титла от „Големия шлем” към рекордните си 17. И причините за това са основн две.

На първо място Федерер получи мечтан жребий в Ню Йорк. Заради отпадането на Надал от сметките, Роджър влиза като поствен под номер две и до финала не може да срещне световния номер едно и претендент номер едно за титлата на букмейкърите Новак Джокович. Нещо повече – с изключение на Григор Димитров, до финала на пътя на швейцареца няма нито един толкова талантлив тенисист, че да може да се справи с Федерер. Изключение е Томаш Бердих, но чехът е в отвратителна форма и е крайно съмнително дали би стигнал до полуфинал, където евентуално може да играе с Федерер. Швейцарецът започва с австралиеца Маринко Матошевич, а чак на осминафинал може да играе с поставен – Роберто Баутиста-Агут или Иво Карлович, но вторият вариант е доста съмнителен.

Освен жребият, другата голяма причина Федерер да е считан за фаворит е формата му. Швейцарецът игра финал на Мастърса в Торонто и спечели Мастърса в Синсинати, като единствен от елита показа постоянство през лятото. Факт е, че и при Федерер има спадове в играта и кризи, но той успява да ги компенсира навреме. А след като жребият не му противопостави вече изискващите повече пъргавина и издържливост мощно удрящи тенисисти от сорта на Цонга, Гулбис, Кевин Андерсън, Бердих в добра форма, швейцарецът може да съхрани сили и да влезе свеж на финала. А там, кой знае с кого би играл и какво би се получило – в 3 от 5 сета Федерер е способен да си дава почивки и по някакъв начин да излъже дори Джокович.

Прогноза: Финал/Шампион

Новак Джокович


При отсъствието на Надал логично би било точно Ноле да се смята за големия фаворит, но показаното от сърбина след "Уимбълдън" разклаща основите на такава прогноза.

Определено мислите на Джокович не са насочени изцяло към тениса в момента. И това е нормално, след като сърбинът очаква наследик от съпругата си Йелена през септември. Може би затова Ноле се представи толкова слабо в подготвителните Мастърси преди US Open, където загуби на осминафиналната фаза първо срещу Жо-Вилфред Цонга, когото беше побеждавал 11 пъти поред, а след това и срещу ветерана Томи Робредо. Видимо не се вижда Ноле да страда от някаква болежка, но най-силната му страна – постоянството, просто е изчезнала.

Жребият в Ню Йорк също не беше много благосклонен за Джокович и то най-вече заради присъствието на Анди Мъри и Жо-Вилфред Цонга в четвъртината на сърбина. Добрата новина за Ноле е, че все пак той може да играе само с един от двамата – те най-вероятно ще се срещнат на осминафинал, а победителят ще излезе на четвъртфинал срещу сърбина. Джокович започва с Диего Шварцман, а в трети кръг може да играе с поставен – Гилермо Гарсия-Лопес. На осминафинал Джокович най-вероятно ще се засече с Филип Колшрайбер, който го е побеждавал на турнир от Големия шлем – на "Ролан Гарос", при това с 3:0 сета. А на полуфинал почти сигурно ще чака някой измежду Милош Раонич и Станислас Вавринка, в краен случай може и Томи Робредо.

Прогноза: Шампион/Четвъртфинал

US Open очаква новата си кралица

Краят на август вече чука на вратата, а с него и краят на лятото, но всеки край е едно ново начало. А за тенис маниаците началото е пов...

Неизвестните величини

Анди Мъри


Двукратният шампион от турнири на Шлема и носител на трофея в Ню Йорк преди две години не може да намери себе си след контузията в гърба от края на миналата година. Досега Мъри няма нито една титла през тази година, няма даже и финал, което е абсурдно за тенисист от неговата величина.

Като форма и чисто игрово представяне при Мъри няма видими проблеми, но слабата му страна си остава психиката. Показателно е какво направи шотландецът на подготовителните Мастърси в Торонто и Синсинати – и двата пъти загуби на четвъртфинал, като в първия случай водеше на бъдещия шампион Жо-Вилфред Цонга с 3:0 гейма в решителния трети сет, а във втория успя да падне от Роджър Федерер, след като водеше във втория сет с 4:1 гейма и два пробива. Освен бръмбарите в главата, традиционна слабост на Мъри е вторият му сервис, но поне откакто работи с Амели Моресмо шотландецът показва повече афинитет към игра на мрежата. Проблемът е, че на психологична основа няма напредък – самата Моресмо никога не е била пример за психическа устойчивост, а Мъри също има своите демони, които овладяваше, докато беше с Иван Лендъл.

Като жребий Мъри получи доста тежка плесница от Фортуна. Той е в най-горната четвъртина на схемата и започва с холандеца Робин Хаасе. Във втори кръг Мъри най-вероятно ще се срещне с коварния ветеран Радек Щепанек, а в трети може би с Фернандо Вердаско. На осминафинал идва тежкото – Жо-Вилфред Цонга, а на четвъртфинал – Новак Джокович. Дали обаче ще се стигне дотам – въпросителната е сериозна.

Надал няма да играе на US open

Световният номер 2 в тениса Рафаел Надал няма да защитава титлата си на Откритото първенство на САЩ, заради контузията в китката, която...

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Станислас Вавринка


Актуалният шампион от Australian Open си остава непредвидима величина за всеки един турнир. Вавринка има изключително атрактивен стил на игра, като особено от бекхенд спокойно може да се каже, че е най-добрият в света с една ръка при лифтирани удари. Но втората ракета на Швейцария си е непостоянен и след блестящ турнир е способен на много неприятна изненада.

Преди Ню Йорк Вавринка не показа нещо особено – падна на осминафинал в Торонто от Кевин Андерсън и на четвъртфинал от Жулиен Бенето, при това след като взе първия сет с 6:1 гейма. След този мач Вавринка се оплака от болки в ръката и това донякъде поставя под въпрос какво ще е състоянието му на US Open. Иначе тук швейцарецът има добър спомен – през миналата година той стигна полуфинал, където загуби с 2:3 сета от Джокович. Възможност за реванш на същата фаза на турнира за Вавринка има и сега.

Швейцарецът започва с Иржи Весели, а чак до четвъртфинал на пътя му няма съперник, който да го стресне истински, с изключение на изживяващия втора младост Томи Робредо. С него Вавринка може да играе на осминафинал. На четвъртфинал вече най-вероятно Станислас ще излезе срещу Милош Раонич, който също има доста лек жребий и освен Кей Нишикори на осминафинал няма от какво друго да се плаши. Точно в мач с Раонич ще си проличи дали Вавринка има сили за нещо голямо на полуфинал срещу някоя от големите акули – Джокович или Мъри.

Федерер дебне Григор на 1/4-финал на US Open

Григор Димитров ще се изправи срещу американеца Райън Харисън в първия кръг на Откритото първенство на САЩ, стана ясно след тегленето н...

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Приятната изненада

Жо-Вилфред Цонга


Изключително трудно е вече при мъжете да "блесне" ново лице от нищото – едва ли някой чак толкова би се изненадал Цонга да стигне напред в турнира, въпросът е, че французинът е с много труден жребий. Силен коз за Жо обаче е добрата му форма – титла в Торонто и ранно отпадане, още в първи кръг, в Синсинати, което означава, че е съхранил сили за Ню Йорк. И ако сервисът му върви както в Канада, никой не би искал да се изправя на пътя му.

Цонга започва с отчайващия вече втора година Хуан Монако, който някога беше и член на топ 10 на света, а чак в трети кръг ще дойде първият истински тест – мач със сънародника му Жулиен Бенето. Следва осминафинал с Мъри, а евентуално след това мач с Новак Джокович.

Федерер най-сетне успя да вземе Мастърс титла

След цели три неуспешни опита да спечели Мастърс титла през този сезон и загуби на финалите в Индиън Уелс (от Новак Джокович), Монте Ка...

Прогноза: Четвъртфинал/Осминафинал

Потенциалните разочарования

Томаш Бердих


Какво става с чеха – сигурно този въпрос си задават всички негови почитатели. Бердих е неузнаваем в последно време и е много далеч от това, което може, когато е във върхова форма. Чехът записа трагични резултати в подготовката за US Open – загуби на осминафинал от Фелисиано Лопес в Торонто и във втори кръг в Синсинати от Йен-Хсун Лу.

За капак жребият за Ню Йорк изобщо не беше от най-добрите за чеха – още в първи кръг той започва срещу бившия номер едно и много опитен ветеран Лейтън Хюит, който през миналата година изненада също в много ранна фаза в Ню Йорк (втори кръг) Хуан-Мартин Дел Потро – играч, много подобен като мощ и постановка на игра на Бердих. На всичкото отгоре Фелисиано Лопес също е близо до поставения под номер 6 чех и може да играе с него на осминафинал. Предвид това, а и най-вече слабата форма на чеха, издънка от него може да се очаква.

Слаба игра на Григор Димитров в Синсинати и логична загуба от Янович

Точно според прогнозите първият мач от Мастърса в Синсинати на най-добрия български тенисист и актуален номер осем в света Григор Димит...

Прогноза: Първи кръг/Осминафинал

Джон Иснър


Американският мъжки тенис отдавна е в криза, но положението никога не е било толкова лошо преди домашния турнир. Най-голямата надежда на домакините е гигантът Джон Иснър, но точно в момента той първо не е в особено добра форма, и второ се оттегли заради контузия на турнира в Уинстън Салем, макар че този ход може би е превантивен.

По-неприятният факт, който няма как да бъде поставен под съмнение, е жребият за Иснър. Той е в най-горната част на схемата, съвсем близо до Новак Джокович. Не стига това, ами и в трети кръг го дебне най-големият му кошмар – Филип Колшрайбер. В последните две издания на US Open Иснър отпадаше все в трети кръг, като и в двата случая палач беше точно германецът. Ще има ли три от три – основания да стане така съществуват достатъчно. Големият Джон е известен с упорития си характер, но си остава зависим от сервиса и ако там нещата не са железни, а сега не са, то пролуките в играта му стават големи.

Прогноза: Трети кръг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com