Цветана Пиронкова взе първата си титла от турнир на WTA

125212
Цветана Пиронкова взе първата си титла от турнир на WTA
Снимка: Getty Images/Guliver

В първия си финал в турнир на WTA в кариерата си, Цветана Пиронкова се справи повече от блестящо. Тя успя да завоюва титлата в Сидни след успех с 6:4, 6:4 срещу номер 9 в света Анжелик Кербер.

Началото на мача започна перфектно за Пиронкова, като при 40:15 непридизвикана грешка на Кербер донесе 1:0 гейма в полза на българката. След това, след 0:30 за Цвети, германката намери начин да навакса и изравни за 1:1 гейма. Германката продължи добрата игра и поведе с 2:1. Пиронкова се мобилизира и изравни за 2:2 гейма. В следващия гейм Кербер имаше възможност за нов пробив, но Цвети навакса при четири разигравания и поведе с 3:2. Шестият гейм също бе за пловдивчанката и така тя вече води с 4:2 гейма – т.е. с пробив. Кербер обаче мигновено върна и втория пробив в свой ущърб за 3:4, а след това изравни с гейм на нула за 4:4. После пък Пиронкова нямаше особени проблеми и отново поведе с 5:4 гейма, за да дойде решаващият удар – Цвети успя да затвори сета с нов пробив, при това след като Кербер водеше с 40:15, но нашето момиче не се даде и завърши гейма с печеливш ретур.

Удобен противник за Григор Димитров на големия турнир в Австралия

Първата ни ракета при мъжете изтегли добър жребий за понеделник, когато започва Australian Open. Григор Димитров е поставен под номер 2...

Втората част започна с два трудни гейма за сервиращите – Пиронкова взе своя благодарение и на два аса, а после не можа да пробие сервиса на Кербер при цели 10 шанса за пробив. Във всеки един от тях или германката вземаше инициативата и заковаваше печеливш удар, или Пиронкова залагаше на изчакване и грешка, но в крайна сметка точно нашето момиче бъркаше и при дългите разигравания. Последва нова мини драма – Цвети поведе с 40:0 на свой сервис, допусна изравняване, но се пребори за гейма си – аванс от 2:1 гейма във втория сет.

Първата кръв в сета все пак беше пусната от Пиронкова – тя проби за 3:1, след като при 30:40 Кербер сбърка лесен форхенд. Типично за женски мач обаче Кербер веднага върна пробива, след като Пиронкова не можа да окаже натиск върху нея, макар да поведе с 30:0. В тези минути си личеше, че Цвети не може да се облегне на форхенда си и той ѝ остава хронична слабост.

Този момент се оказа повратен в следващите минути и Кербер натисна педала на газта, правейки нов пробив за 4:3 след типични за нея мощни удари, особено от форхенд. Но женският мач си е женски – огромно значение има психиката и то в смисъл на увереност да наложиш волята си като водещ. Точно това не можа да направи и Кербер, като наниза набързо две грешки, Цвети също с премерени удари я затрудни и пробивът беше върнат – на 15. Последва убедителен сервис гейм за Пиронкова, в която тя записа и аз плюс два печеливши удара и аванс за 5:4.

Дойде и решителният момент - както в първия сет, Кербер сервираше за оставане, този път в мача, и както в първия сет германката се поддаде на нервите. Кербер поведе с 15:0 и не взе повече нито една точка, след като Пиронкова игра търпеливо и изчака съперничката ѝ сама да се бие.

Цвети Пиронкова достигна за пръв път в кариерата си финал на турнир от WTA

Първата българска ракета при жените Цветана Пиронкова успя да стигне до финал още в първия си турнир за новата година – този в Си...

В цифрово изражение успехът донесе на Пиронкова 120 000 долара от наградния фонд и 495 точки за ранглистата, които ще я изкачат с цели 50 места напред - от №107 до около №57 в света. За сравнение през цялата 2013 г. Цветана спечели 611 точки срещу 495 само за турнира в Сидни или над 80% от актива ѝ за целия изминал сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com