Джокович не позволи реванш на Федерер и запази титлата си от "Уимбълдън"

11815
Джокович не позволи реванш на Федерер и запази титлата си от "Уимбълдън"

Номер 18 си остава все така мечта за великия Роджър Федерер – след втория пореден загубен финал на „Уимбълдън” от Новак Джокович. Страхотният полуфинал за швейцареца срещу Анди Мъри не можа да бъде претворен във втори велик мач, след като определено днес Джокович успя да покаже най-добрата си игра в хода на турнира и неутрализира най-силното оръжие на швейцареца – сервиса. Крайният резултат беше 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3 за Джокович, който записа 20-та победа в 40 мача с Федерер и грабна третата си корона от „Уимбълдън” и общо девета от Големия шлем.

Първи сет


Федерер спечели жребия и логично избра да сервира пръв – при статистиката, която имаше дотук на „Уимбълдън”, а именно да отразява само 4 точки за пробив, това беше повече от очакван избор. Швейцарецът удари пръв, като проби на нула за 4:2, след като на два пъти изтормози страхотно Новак с отровен слайс от бекхенд. Отговорът – моментално рибрейк, от втори опит, с отличен минаващ бекхенд по правата, който не даде шанс на Федерер да играе добро воле и Роджър сбърка. Факт е обаче, че той започна гейма с лесно сбъркано воле, което също допринесе за рибрейка.

Предизвикателството беше налице – двамата се захапаха здраво, като Джокович спаси два сетбола на свой сервис при 6:5, и в двата случая с мощен първи сервис, като при втората ситуация началният удар се превърна в ас. В крайна сметка логично се стигна до тайбрек, а в него Джокович започна с минибрейк след изключително печелившо връщане на много трудно воле, достигайки топката с шпагат. Световният номер едно дръпна с два минипробива при 4:1, след дълго разиграване и по двата диагонала, при което Ноле накрая издебна по-къс бекхенд на Федерер и завърши в опразнената права. В крайна сметка сърбинът затвори дългия гейм със 7:1 точки, след като Федерер даде израз на разочарованието си с двойна грешка.

Втори сет


Щеше ли Федерер да поддаде – швейцарецът пръв достигна до възможност да пробие, при това две, но отново, и в двата случая, Джокович надделя, макар и с малко късмет при първия шанс, след като намери линията при продължително разиграване, повеждайки с 3:2 гейма.

При 5:4 Джокович изтърва невероятен шанс – втори сервис на Федерер при сетбол, но швейцарецът успя да надделее в разиграването и спечели едва третата си точка за втория сет при разигран втори сервис! Отговорът на Федерер – два зашеметяващи печеливши удара от бекхенд и форхенд и шанс за пробив при 5:5 гейма. И отново обаче Джокович се измъкна, след като Федерер опита да натисне, но форхендът по правата отиде в мрежата, а сърбинът взе подаването си след над 8 минути игра.

Логично мачът влезе във втори тайбрек, но този път Федерер тръгна с минипробив с ретур на линията, който Джокович остави за аут, но не би. Джокович обаче веднага върна минипробива, след хубав ретур и след като Федерер имаше шанс за мощна контраигра, но тръгна да скъсява топката и я направи удобна за сърбина. Нещо повече – швейцарецът сбърка и бекхенд в следващото разиграване, с което Ноле вече излезе с минипробив аванс напред. Не за дълго – Федерер изравни минипробивите след отлична комбинация от къса топка и минаващ бекхенд диагонал. Джокович, обаче, пак не се впечатли и контрира с отличен бекхенд по правата за 4:2 точки – нито една от които спечелена на сервис на Федерер! Чак в седмата точка Ноле вече сбърка на начален удар на швейцареца, но само минутка-две по-късно сърбинът водеше вече с 6:3 точки! Точно тогава блесна геният на Федерер – той успя да вземе двете точки на свой сервис, втората след разиграване от 27 удара и страхотно скъсяване на форхенд диагонали, а за капак, при сервис на Джокович, Федерер правилно отгатна, че сърбинът ще играе форхенд обратен диагонал и го контрира с бекхенд по правата за 6:6! Последва истински шанс за Джокович, след като бекхендът на Роджър спря в лентата, иначе щеше да има нов минаващ, но в крайна сметка швейцарецът спаси и четвъртия сетбол, след изумителен втори сервис и стигна до сетбол – на сервис на Ноле обаче. Джокович реагира хладнокръвно и вкара първи сервис на линията за 8:8, а после дочака и рамка от бекхенд на Федерер за петия си сетбол! И той обаче беше спасен, пак на втори сервис и пак с чудовищен форхенд-диагонал – 9:9! В следващата точка вече Джокович намери ретура си и го смъкна право в краката на Федерер за 10:9, но пак, за втори път в тайбрека, сърбинът не издържа  на свой сервис и изкара форхенда с малко в аут. Последва и най-добрият ретур на Федерер за целия мач – от форхенд по диагонала, който Джокович заби в мрежата – втори сетбол за швейцареца, но първи на негов сервис! И макар първият начален удар пак да го нямаше, Федерер смело излезе на мрежата и с две прецизни волета взе своето – 12:10 в тайбрека.

Трети сет


Серина Уилямс грабна за втори път в кариерата си "Серина шлем"

Трета титла за годината от три изиграни дотук турнира от Големия шлем – световната номер едно Серина Уилямс просто няма спирка. С...

Още на старта Джокович ясно показа, че не е повлиян и набързо стигна до 15:40. Федерер спаси и двете точки, първата с втори сервис и воле, при което Ноле не успя да направи минаващия, а втората – с ас. Още два тежки сервиса, вторият от които пак втори, подсигуриха на Роджър гейма и така Джокович изпусна шанса да поведе с ранен пробив. На свой ред, още в следващия гейм, Федерер се добра до точка за пробив, но не можа да я реализира след форхенд в аут.

Все пак пробивът не закъсня – в третия гейм, при това след като Федерер водеше с 40:15, а на точката за пробив швейцарецът изкара форхенда в аут буквално на метър от мрежата, след като Джокович тръгна малко преди удара в правилната посока и явно Роджър го видя, което доведе до грешката. След още два гейма „Уимбълдън” напомни за себе си – заваля, което се очакваше даже по-рано, но ръмежът бързо премина и очакваните малко по-бързи условия и леко предимство принципно за Федерер не дойдоха. За този сет това се оказа повече от достатъчно и макар при подновяването Федерер да се добра 15:30 след изумителен лоб от бекхенд, това беше всичко.

Четвърти сет


Инициативата вече окончателно премина на страната на Джокович, който проби за 3:2 благодарение на все по-прецизния си ретур. Световният номер едно имаше уникалният шанс да направи и втори пробив при 4:2, но и при двата си шанса не успя да вкара точно ретура си в игра, намирайки мрежата и някак Федерер оцеля. Швейцарецът дори тръгна с 0:30 в осмия гейм, след като успя да натисне ретура, но само толкова, докато Джокович с извънземен ретур от бекхенд по правата си извоюва два мачбола още при 5:3 в своя полза и още при първия завърши с лесен форхенд диагонал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис