Григор Димитров пречупи Раонич и влезе във втората седмица на Australian Open

182045

6:3, 3:6, 6:4, 7:6 (10) – това се оказа цифровата комбинация, която изстреля Григор Димитров на осминафинал в турнир от Големия шлем. Григор победи Милош Раонич с този резултат и 3:1 сета, което вече е най-доброто му постижение на Голям шлем. Победата е трета за Григор в четири мача срещу този съперник - българинът има един успех на ниво "Фючърс", загуба в Стокхолм преди три години, а през миналата би Раонич в Брисбейн.

Преди началото на мача всеки тенис фен знаеше, че Григор излиза срещу противник, който има две много силни страни – начален удар и форхенд. В дългите разигравания беше ясно, че Димитров ще има предимство, но беше и ясно, че те няма да са толкова много. Освен това със сигурност на бекхенд Раонич е уязвим и в течение на мача, когато беше възможно, Григор използваше в разиграванията точно това.

Утре рано сутрин Димитров излиза срещу Раонич

Излезе програмата за утрешните мачове от Australian Open, като Григор Димитров се очаква да играе срещи Милаш Раонич от 6:00 часа бълга...

Първи сет


Точно както се очакваше, двамата започаха с по един гръмотевичен сервис, а първите проблеми в подаването на някой от тях бяха в гейм на Григор – при 1:1. Тогава се стигна до 15:40, но Димитров пусна в действие сервиса и не позволи да се стигне до неприятен развой. След 3:2 последваха два гейма, в които ретуриращите показаха повече, но без да се стига до реална опасност за сервиса. Пир 4:3 за Григор обаче дойде така чакания момент – двойна грешка на Раонич, печеливш форхенд и къса топка от ретур доведоха до преднина от 0:40 за Димитров, Раонич логично се стегна и след добра игра в защита на Григор сбърка, което доведе до пробив. Последва гейм на нула за Димитров, с който първият сет беше затворен – 6:3.

Втори сет


За пръв път в кариерата си Григор Димитров премина в трети кръг на Australian Open*

В мач от втория кръг на Australian Open първата българска ракета при мъжете Григор Димитров победи с 3:0 сета (6:3, 6:3, 7:6 (11) предс...

Отново частта започна с надмощие от сервис и не много дълги разигравания, но този път, за нещастие на българските фенове, Раонич достигна пръв до пробив. Това стана в четвъртия гейм на сета, когато нивото на Григор от сервис падна, той пропусна няколко първи начални удара и Раонич успя да пробие на 30. Веднага след това Димитров успя да стигне до дюс в сервиса на канадеца след красив печеливш бекхенд по правата, но само толкова – бомбеният сервис на канадеца го измъкна от неприятната ситуация.

До 5:3 и двамата стигнаха без особени проблеми на сервис и когато Раонич трябваше да затвори сета, Григор успя да го постави под напрежение. Нашето момче направи два изключителни удара от бекхенд – при 30;15 и 30:30, като в първия случай хвана диагонал, а във втория – права и внезапно вече българинът имаше шанс да върне пробива. За съжаление Раонич вкара мощен сервис и успя да направи успешен смач, а след това затвори и гейма, с което спечели сета – 6:3

Трети сет


Този сет беше ключов, защото спечелилият го със сигурност щеше да се сдобие с повече увереност, че може да вземе и срещата. В него Григор започна със сервис, а нивото на игра от сервис се вдигна неимоверно. Двамата редуваха геймове, в които с начален удар буквално отчайваха противника, но психологически Григор беше с предимство, защото сервираше първи. И това се оказа изключително важно – при 5:4 гейма в полза на българина, Раонич започна с двойна грешка, след това сбърка от форхенд по правата и изведнъж ситуацията за него се промени драстично в негативна посока – 0:30. Последва разиграване, в което Григор показа феноменална защита и застреля налетялия напред канадец с бекхенд по правата – 0:40 и три поредни сетбола. Още първият беше реализиран от българина, който направи нов страхотен ретур от бекхенд, блокирайки свистящия сервис на Раонич и хващайки канадеца в крачка, който успя само да подложи ракета и да върне плитка топка, а оттам вече спасение за него нямаше – 6:4 за Димитров и ситуация „с един куршум, два заека”, защото Григор хем взе важен аванс, хем пак започна със сервис следващия сет.

Зверска жега на Australian Open – колабираха стюард и тенесист

Днешният, втори ден, в един от най-големите турнири в световния тенис, се проведе в условия на нечовешка жега. Живакът в Мелбърн удари ...

Четвърти сет


Стартът на тази част беше с малко по-труден гейм за Григор, който направи двойна грешка за 15:30, но взе следващите три разигравания след много точни сервиси, които или му донесоха директно точката, или го поставяха в печеливша ситуация за втори удар. След това и Григор докара нещата до 30:30 при сервис на Раонич, но канадецът издържа благодарение на коронен силен сервис и малко късмет с филето на мрежата.

След това начало двамата влязоха в познатото ниво от сервис, но когато се стигнеше до разиграване, Григор беше човекът с голямото предимство – въпросът беше леко да секне постоянството на Раонич от начален удар. Шансът дойде в осмия гейм, когато Раонич направи грешка от форхенд, а Григор го наказа при излизане на мрежата и се стигна до 0:30. След това канадецът не вкара първи сервис в четири поредни разигравания, но Григор не можа на два пъти да вкара бекхенд ретура. Стигна се до 40:40 и тогава бомбен сервис на канадеца беше върнат с котешки рефлекс от Григор, а Раонич сбърка при втория удар – точка за пробив с цената на скрит мачбол. Раонич обаче успя да вкара хубав втори сервис и атакува от форхенд, като накара Григор да играе от много неудобна позиция бекхенд по правата, който не можа да влезе. След това канадецът направи два аса и се спаси от загубата.

Пукнатините в играта на Раонич вече бяха видими и при 5:4 гейма Григор стигна до 15:30 след магическо отиграване от бекхенд само от китка при удар от воле на Раонич. Канадецът, обаче, пак се облегна на сервиса си и с три мощни начални удара взе следващите три точки, като при всеки от тези сервиси се поставяше в печеливша позиция за завършване на точката.

Григор Димитров започна с победа при 43 градуса на сянка в Мелбърн

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров започна с успех тазгодишното издание на Australian Open. Макар и да загуби първия с...

Логично накрая се стигна до тайбрек – първи между двамата в мачовете им досега. Той започна със сервис за Григор и дълго разиграване, което нашият спечели благодарение на добър сечен бекхенд и грешка на Раонич от форхенд. Последваха два бомбени сервиса на канадеца и преднина от 2:1 точки за него. Григор изравни за 2:2 след добро разиграване, но първият му сервис го нямаше и Раонич стигна до минипробив в петата точка след агресивен ретур и атака от форхенд. Нов бомбен сервис доведе до аванс от 4:2 за Раонич. Серията на канадеца обаче беше спряна в следващото разиграване, когато Григор го хвана неподготвен на мрежата с хубав ретур от форхенд – 3:4. Хубав първи сервис и светкавичен форхенд в празната част на корта доведе до изравняване – 4:4, а след това нов първи начален удар накара Раонич да изкара ретура в аут – 5:4 за Григор. Тук вече нервите на Раонич не издържаха и след слайс ретур на Григор той изкара форхенда в аут – два мачбола за българина, първият обаче на сервис на канадеца. Този път Раонич успя да вкара сервиса си по диагонала и Григор не можа да върне топката – 6:5. За съжаление след това, на свой сервис, Григор пропусна и втория мачбол, макар че успя да пусне в действие първия начален удар, но го насочи на форхенда на Раонич и канадецът влезе добре в разиграването, което му позволи да натисне бекхенда на Григор и той сбърка – 6:6. Последва френетично разиграване, спечелено от Григор след магически бекхенд по правата от невъзможна позиция – 7:6 и трети мачбол. Раонич обаче набързо вкара два първи сервиса – невърнат и ас и вече имаше сетбол – 8:7 за него. Григор го спаси след добър втори сервис и нисък удар от бекхенд, който канадецът не можа да отиграе. Четвъртият мачбол за Григор дойде при 9:8 след опит за чип енд чардж на Раонич, който хукна на мрежата от ретур, но Димитров го размина от форхенд – 9:8. И този мачбол обаче беше спасен с мощен първи сервис на бекхенда на Григор – 9:9. Последва много майсторски удар на Раонич на скъсена и ниска топка на Димитров – 10:9 за канадеца и втори сетбол за него. Григор го спаси отново, макар и на втори сервис, след като бекхенд ретура на Раонич не сработи – 10:10. Димитров спечели и следващата точка след бомбен сервис и смач – 11:10 и пети мачбол. Той се оказа и златният, след като Раонич пропусна първия сервис, стигна се до разиграване и там Григор надделя след грешка на Раонич от форхенд.

След края на мача Григор даде кратко интервю, като на въпрос на водещия дали публиката не е видяла изпълнението на турнира в точката за 7:6 в тайбрека, когато Димитров препарира Раонич с невероятен бекхенд по правата, Григор се пошегува, че ударът не е бил толкова лесен, колкото е изглеждал. Димитров каза и че мисли стъпка по стъпка и не се съсредоточава върху възможен мач с Рафаел Надал на четвъртфинал. Преди това нашето момче трябва да се справи с Роберто Баутиста-Аугут, който изхвърли от турнира Хуан-Мартин Дел Потро, а днес победи със стил и Беноа Пер с 3:0 сета (6:2, 6:1, 6:4).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com