Хуан-Мартин Дел Потро отново подчини Базел и Федерер

41796
Хуан-Мартин Дел Потро отново подчини Базел и Федерер
Снимка: Getty Images/Guliver

7:6 (3), 2:6, 6:4 – за втора поредна година Хуан-Мартин Дел Потро успя да спечели титлата в Базел, при това за втора поредна година аржентинецът победи на финала местния любимец и считан за най-добър играч в историята на тениса Роджър Федерер. Победата означава втора титла за Дел Потро в последните три турнира, които игра – титла в Токио, финал в Шанхай, където победи на полуфинал Рафаел Надал, но загуби от Новак Джокович решаващия мач и титла в Базел. Аржентинецът се превърна и в първия тенисист, печелил четири титли от категорията "АТР 500" в един сезон.

Федерер пък 99.99% се класира за финалния Мастърс на осемте най-добри за годината - засега той е на осмо място в ранглистата само за тази година, с 3145 точки. Ясно е обаче, че Анди Мъри пропуска финалния Мастърс заради операция на гърба. Пред Федерер е сънародникът му Станислас Вавринка, само с пет точки преднина - 3150. Зад тях двамата са двама французи - Ришар Гаске с 3120 точки и Жо-Вилфред Цонга с 3055 точки.

Новак Джокович - тенис кралят на Китай

6:1, 3:6, 7:6 (3) - Новак Джокович успя да спечели поредния изключително драматичен мач в кариерата си и не позволи на Хуан-Мартин Дел ...

През следващата седмица предстои последния турнир за годината при мъжете, който ще определи окончателно най-добрите осем в света - Мастърса в Париж. Жребият направи така, че Гаске и Цонга най-вероятно ще играят още в третия кръг, като преди това Гаске ще има също труден съперник - един измежду Ернест Гулбис и Фернандо Вердаско. Федерер пък ще почне с победителя от мача Михаил Южни, който спечели титлата във Валенсия след победа над Давид Ферер и Кевин Андерсън.

Преди началото

Изключително важно за Федерер днес беше форхендът и сервисът да работят. Защото през седмицата той загуби два сета по пътя си до финала и определено нямаше стабилност в играта му, макар че имаше и нещо хубаво – Федерер показа здрави нерви, точна и стабилна игра в решителните моменти на мачовете си срещу Денис Истомин, Григор Димитров и Васек Поспишил.

Първи сет

Срещата започна много солидно и от двамата – със стабилен сервис, особено що се отнася до Федерер, а форхендът на швейцареца работеше. Дел Потро пък демонстрираше познатата стабилност от дъното на корта и показваше, че неслучайно в последните три седмици за трети път играе финал в турнир на ATP, а като добавим и победата над Рафаел Надал в Шнахай и фактът, че Дел Потро защитаваше титлата си в Базел от миналата година, когато победи с 2:1 сета точно Федерер, то беше ясно – бившият номер едно се изправяше пред голямо изпитание. Изпитание, което щеше да накаже всяко колебание в играта на Роджър.

Дел Потро развенча Надал и излиза на финал в Шанхай

6:2, 6:4 – Хуан-Мартин Дел Потро не само, че победи световния номер едно Рафаел Надал, но и го направи със стил, осигурявайки си ...

Лека-полека нещата в първия сет се затягаха и в седмия гейм Федерер успя с миксирана игра и точни излизания на мрежата да стигне до дюс при сервис на Дел Потро, но аржентинецът запази хладнокръвие и преодоля от трети опит излезлия на мрежата швейцарец. И веднага след това Федерер се пропука – 40:30 на собствен сервис, двойна грешка, след това много красиво отиграване на Дел Потро от бекхенд право в ъгъла, с което хвана тотално извън равновесие Федерер, точка за пробив и нервите на Роджър не издържаха – от форхенд по правата той прати топката в аут – 5:3.

Сервис за сета на Дел Потро – и изведнъж, сякаш от нищото, Федерер докара нещата до 0:40. Това стана след грешка на аржентинеца от бекхенд, неправилно взето решение за атака на форхенда на Федерер при излизане на мрежата от страна на Дел По, което швейцарецът мигновено наказа с контраатакуващ удар, а след това изящен бекхенд по правата на Федерер, който отвори корта след бръснещ сечен удар. Изправен пред три шанса за пробив, Дел Потро се предаде още на първия, пращайки форхенда си в аут от рутинна позиция – 5:4.

Люшканията в представянето на Федерер обаче не спряха и при сервис за изравняване ан резултата направи две непредизвикани грешки от форхенд и бекхенд при опити за атака, за да се стигне до 15:40. Тогава блесна талантът на Маестрото – ас, дълго разиграване, в което премина от атака в защита и пак в атака и накрая форхендът на Дел Потро не издържа, нов ас, а за десерт – фин печеливш форхенд обратен диагонал след хубав първи начален удар – 5:5.

Логично с оглед на развитието се стигна до тайбрек и там Дел Потро още в началото беше възнаграден с кофа късмет – при опит за атака по правата форхендът му удари филето на мрежата и топката прескочи за първи минипробив. Последва веднага и втори, след като явно Федерер беше още ядосан от това нещастно за него стечение на обстоятелството – 3:0 точки за Дел Потро. Швейцарецът върна единия минипробив след минаващ удар от форхенд по диагонала, но това беше всичко – при 4:3 за Дел Потро аржентинецът заби ас, а след това при дълго разиграване, точно след като Федерер възстанови позицията си, пропусна форхенд и за капак, още при първия сетбол в тайбрека, Дел Потро уцели с мощен удар основната линия – 7:3 за него.

Втори сет

Роджър Федерер преподаде урок по хладнокръвие на Григор Димитров

Много нерви и доста обрати – с това ще се запомни първият мач на Григор Димитров срещу един от тенис идолите му Роджър Федерер. ...

Разочароващият край на първата част само амбицира още повече Федерер и той проби още на старта на втората част – след като Дел Потро водеше с 30:0 и 40:30 на свой сервис, швейцарецът показа познатата от най-силните си години магия и благодарение на изключително представяне от форхенд по правата и по къс диагонал успя да вземе началния удар на противника си от втори опит – 2:0. Последва затвърждаване на пробив след изоставане от 0:30 – два аса, невърнат втори сервис в тялото и лесен за завършване ретур.

При 4:1 полза на Федерер, швейцарецът изпусна отличен шанс да стигне до нови две точки за пробив, след като отправи минаващ удар по правата, вместо по диагонала и Дел Потро се справи с бекхенд волето. Последваха две разигравания, в които Роджър върна невероятни тупалки на Дел Потро, включително два смача, но в аржентинецът не сбърка и успя да си вземе гейма.

Превъзходството на Федерер в този отрязък на мача обаче беше прекалено голямо и швейцарецът взе следващите два гейма, пробивайки за край на сета след страхотни атаки от форхенд – 6:2 гейма за него. Показателно беше, че дотук от сервис колебанията на Дел Потро бяха по-големи – 67% вкаран първи сервис в първия сет, но само 42% във втория, докато Федерер беше с 60% първи сервис в първия сет и 65% във втория.

Трети сет

Още първият гейм на решителната част обаче се оказа Рубикон за Федерер – от 40:15 се стигна до две точки за пробив за Дел Потро. При първата Федерер се спаси след магически смач от бекхенд, но след това направи две поредни двойни грешки, стигна се до втори шанс и швейцарецът, поддавайки се на напрежението, изкара форхенда си в аут – пробив за Дел Потро.

Федерер стартира успешно в Базел

Швейцарската тенис легенда Роджър Федерер започна участието си на турнира в родния Базел с убедителна победа над французина Адриан Мана...

Веднага след този разочароващ старт Федерер успя със стабилна игра да стигне до 15:40 на начален удар на Дел Потро, но аржентинежът вкара мощен първи сервис за 30:40, а след това, при втория шанс, Федерер не издържа от равностойна позиция и пресили форхенда – 2:0 за Дел Потро.

Пропуснаният голям шанс се оказа решаващ за изхода на мача – Дел Потро стана неузязвим на собствен сервис, като в последните си три сервис гейма в мача спечели 16 от 17 точки. Федерер пък едвам удържаше сервиса си и при 2:4 Дел Потро по чудо не проби, пропускайки да накаже екстравагантна къса топка на швейцареца. Равностойността на двубоя накрая показа статистиката - по 96 спечелени точки и от двамата за целия мач, но тези на Дел Потро се оказаха в по-важните моменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com