Надал не даде шанс на Григор и ще се бори за титлата в Рим

15439
Надал не даде шанс на Григор и ще се бори за титлата в Рим
Снимка: Getty Images/Guliver

Римската приказка за голямата надежда на световния тенис Григор Димитров приключи доста неприятно, след като нашето момче претърпя истински челен сблъсък със световния номер едно и Крал на клея Рафаел Надал. След като в четири мача с испанеца досега Григор винаги успяваше да го накара да играе на върха на възможностите и му вземаше поне сет, днес Надал без особени проблеми си подсигури 40-ти финал на турнир от серията „Мастърс” след 6:2, 6:2 и утре, 18 май, ще се бори за титлата в Рим с най-големия си съперник Новак Джокович.

Първи сет

Залепиха тортата на лицето на Григор за ЧРД

След като победи германеца Томи Хаас и се класира за полуфинала на Мастърс-а в Рим, Григор Димитров беше поздравен на терена с торта по...

Срещата тръгна по възможно най-лошият начин за Григор – Надал го проби на нула, след като българинът направи три непредизвикани грешки поред – неудачен опит за къса топка, лековата грешка от бекхенд воле и бекхенд в мрежата.

Напълно очаквано оттук насетне Надал играеше с много топспин, целейки главно бекхенда на Григор и всеки път, когато на нашето момче му се налагаше да играе сечен бекхенд, испанецът вземаше инициативата. За разлика от срещата вчера срещу Мъри, Надал не беше така притискан от ретур и успя да направи втори пробив, на 15, в седмия гейм, след като срещата течеше напълно по вкуса му – с повечко по-дълги размени и с игра предимно на бекхенд. Така Надал затвори комфортно сета с 6:2 гейма. Показателно беше, че Григор имаше 11 непредизвикани грешки срещу само 4 на Надал.

Втори сет

От вчерашния изпитващ страхотни затруднения Надал нямаше и помен, а и Григор беше доста неуверен и разпилян. Затова и не беше чудно, че още в първия гейм на втората част Димитров пак се изправи пред точки за пробив и се пропука още при първата неприятност след форхенд в аут. Показателно е, че дотук в мача Григор спаси само една точка за пробив, а и в дългите разигравания Надал беше безпощаден – стигнеше ли се до повече от девет удара, точката неизменно отиваше при испанеца.

Още в следващия гейм Григор стигна до възможност да върне пробива – 30:40, след форхенд в аут по правата на Надал. Последва познатата рецепта на испанеца срещу играещ с една ръка бекхенда тенисист – сервис от дюс полето на бекхенда, който Димитров само подсече и Надал завърши със смач. Испанецът обаче допусна нова неточност от форхенд и Григор имаше още един шанс, но отново световният номер едно използва находчив сервис и накара нашето момче да опитва много труден лоб, който логично не влезе, а след това Надал измъкна важния гейм.

Победите за Григор не спират - Димитров е на полуфинал и на двойки в Рим

След като по-рано днес първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се класира за пръв път в кариерата си на сингъл на полуфинал на тур...

Григор опита да се бори, стигна до дюс и в четвъртия гейм, но веднага след това последва нов пробив за Надал – за 4:1. Той стана факт, след като Димитров пак се изправи пред 15:40, спаси първия брейкбол след форхенд по къс диагонал, но при втория изпусна с малко линията по правата и мачът вече беше извън възможностите му, а Надал даже имаше мачбол при 1:5, но нашето момче запази честта си и след удар на линията от форхенд плюс една изящна къса топка спаси гейма.

Последният драматичен момент в мача се оказа геймът на Надал, с който трябваше да спечели на сервис срещата. Григор най-после се поотпусна, една-две грешки се промъкнаха в играта на испанеца и изведнъж се стигна до точка за пробив, като можеше да са и две поредни, ако при един спринт и протягане Григор беше успял да установи малко по-добър контрол на форхенда си по правата. Надал обаче отново дочака грешка от бекхенда на българина и още при първия си мачбол завърши с победа.

Милош Раонич - Новак Джокович 1:2

В първия мач за деня световният номер две Новак Джокович  направи пълен обрат срещу друга млада тенис надежда – Милош Раонич. Джокович спечели трудно с 6:7 (5), 7:6 (4), 6:3. Ноле преживя доста трудни моменти на корта, а особено притеснителен за феновете му беше езикът на тялото – сърбинът често клатеше глава и в дълги периоди от мача беше без типичния си живец. Показателно е, че в тайбрека на първия сет Джокович поведе с 3:0 точки и допусна шест поредни в свой ущърб, макар че и Раонич в тези минути беше железен от сервис и не даваше на сърбина да пипне топката. Във втория сет Ноле поведе с 3:1 с пробив, само за да инкасира рибрейк, а в тайбрека допусна от 2:0 да се стигне до 2:3 с минибрейк за Раонич, но тук вече магарешкият инат на сърбина се прояви и той измъкна сета, осигури си психологическо предимство и пречупи с два пробива Раонич в решителния сет.

Григор след успеха срещу Хаас: Не мисля да спирам дотук

"Щастлив съм, но не искам да спирам дотук. Дойдох в Рим в добра форма и с голяма увереност", коментира Григор Димитров, след като поб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com