Рафаел Надал взе трофея в Мадрид срещу контузения Нишикори

46849
Снимки: Getty Images/Guliver

Рекордът на световния номер едно Рафаел Надал в серията „Мастърс” стана още по-впечатляващ, след като испанецът успя да завоюва 27-ма титла на това ниво в кариерата си и трета в испанската столица, макар да му се наложи да преминава през много трудни моменти на финала срещу най-новия член на топ 10 на света – японеца Кей Нишикори. Надал спечели след обрат, след като беше изправен пред бездната на поражението – 2:6, 6:4, 3:0 и отказване на противника. За Нишикори остава утехата от доброто представяне, както и от място номер 9 в света на мъжкия тенис от следващата седмица.

Първи сет

Новак Джокович развенча Рафаел Надал в Маями

Световният номер две Новак Джокович спечели юбилейния мач номер 40 в съперничеството си с тенисист номер едно на планетата Рафаел Надал...


Първият сет премина под мотото „гледам и не вярвам на очите си”. Всички в „Каха Махика” очакваха, че предвид изтощителните два часа и половина тенис с Давид Ферер вчера и предвид проблемите в гърба, Кей Нишикори ще се превърне в лесна плячка за Краля на клея. Нищо подобно – Надал играеше крайно разпиляно и показа нагледно защо още няма титла на любимата си червена настилка в Европа през този сезон. Рафа уж започна добре, можеш дори да поведе с 2:0 гейма, но вместо това беше пробит на два пъти, като редовно изкарваше с по метър топки в аут и от форхенд, и от бекхенд. От своя страна Нишикори играеше стабилно, като не пропускаше да пуска остри топки от бекхенд по правата и без да прави глупости проби цели два пъти световния номер едно и взе сета с 6:2 гейма. Крайно отчайващо за феновете на Надал беше представянето му на сервис – 67% вкаран първи начален удар, но едва 56% спечелени точки, като в един момент този процент беше само 45 на сто!!!

Втори сет


Предвид развитието на първата част зрителите вече се питаха какво ли ще е положението, ако Нишикори не го боли гърба? Самураят продължи в бясното темпо от първата част и проби пак, на старта на сета, след като в три страхотни разигравания караше Надал да тича наляво-надясно и го преодоля с контрапие от бекхенд и с форхенд по диагонала на втората точка за пробив.

Изненада в Монте Карло - Давид Ферер изхвърли Надал

Световният номер шест Давид Ферер, който се оказа палач за Григор Димитров в Монте Карло, записа първа победа над Рафаел Надал на клей...

Изправен до стената, Надал вече трябваше да реагира – и той го направи, като на свой ред стигна до 0:40 в подаването на Нишикори след по-агресивна игра. Японецът, обаче, изобщо не се трогна и наниза пет поредни точки, като в три от разиграванията не даде шанс на испанеца дори да се бори за точката, а другите две Надал пропиля с непредизвикани грешки от равностойни позиции.

Световният номер едно се поотърси от шока и започна да печели все по-убедително на сервис, а на ретур вече затрудняваше повече Нишикори, който гледаше да играе по ранно отскочила топка и по-бързо да завършва. При 4:3 гейма за японеца Надал най-сетне стигна до пробив, макар и от трети път, след като Нишикори пресили два удара и макар да спаси със страхотна къса топка и мощен бекхенд права 15:40, после заби на два пъти топката в мрежа, а и публиката го поразконцентрира на сервис, свирейки точно когато изпълняваше начален удар при третата точка за пробив. После Надал набързо поведе с 5:4 и Нишикори взе медицински таймаут, а след това беше въпрос на рутина Рафа да спечели пак подаването на все по-често бъркащия японец – 6:4 за Надал.

Трети сет


Още след края на втората част беше ясно – Нишикори вече явно страдаше от контузията в гърба и почти не се движеше. На Надал му трябваше около минута да си вземе подаването в началото на частта, а после проби на 15 след двойна грешка и три непредизвикани на японеца. Въпреки очевидната болка японецът остана на корта за още един гейм, но беше ясно, че повече няма да издържи. Затова и той взе разумно решение и се отказа, давайки победата на Надал.

Кей Нишикори стигна до финала в Мадрид след цели 10 мачбола

В невероятен трилър се превърна вторият полуфинал на Мастърса в Мадрид при мъжете между японеца Кей Нишикори и втората ракета на Испани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com