Преди финала: Новак Джокович или Анди Мъри?

25139
Преди финала: Новак Джокович или Анди Мъри?

Само след няколко часа ще настъпи неделя, а с нея и краят на седмицата. В този ден всеки българин ще трябва да реши дали да отиде да гласува на референдум или да си остане на топло вкъщи - а трябва да признаем, че при вторият вариант има едно голямо изкушение - финалът при мъжете на Australian Open, който бележи и краят на първия за годината турнир от Големия шлем. И в него излизат двамата тенисисти, които определят модата в мъжкия тенис в момента - световният номер едно Новак Джокович и световният номер три Анди Мъри - точно както прогнозира Actualno.com преди две седмици.

Мачът обещава както страхотна драма, така и много качество. Защото и Ноле, и Мъри показаха през последните две седмици, че са най-добрите в турнира. Кой обаче ще надделее - това е въпрос, на който е много, много трудно да се отговори. Страхотното изравняване на силите между двамата прави сблъсъка им крайно непредвидим, като нищо чудно той да се реши в максимално дълъг формат - пет сета.

Преди настоящия финал Джокович е на прага на историята - ако спечели, сърбинът ще стане първият в Оупън ерата, който взима три последователни титли в Мелбърн. Отсреща обаче е единственият човек, който в настоящия момент може да спре Ноле на специфичния малко по-бавен хард корт в Мелбърн - Анди Мъри. В последните четири години шотландецът три пъти стигна финала в Мелбърн, като досега има две загуби - с по 0:3 сета от великия швейцарец Роджър Федерер през 2010 година и от Новак Джокович през 2011 година.

Дотук в турнира и двамата имаха своите по-големи препятствия и битки, през които трябваше да преминат, но като че ли Новак Джокович мина по по-труден път. Още на осминафинал световният номер едно беше на прага на отпадането, след като втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка го вкара в петсетов трилър и сърбинът спечели с 12:10 гейма в решителната част, но не и без да се мине през голямо треперене. Новак загуби сет и на четвъртфинала срещу Томаш Бердих, където нещата също леко се пообъркаха, макар че мачът беше далеч по-спокоен за сърбина. Световният номер едно обаче имаше много комфортен мач на полуфинала с Давид Ферер и ще влезе на финал с приповдигнато настроение и с достатъчно сили в запас.

Федерер продаде скъпо кожата си, Мъри обаче е на финал

В един изключителен полуфинален мач, който с право може да се охарактеризира като една от перлите на тазгодишния Australian Open, свето...

От другата страна Анди Мъри стигна много лесно до полуфинал в турнира, като не загуби нито един сет по пътя си и нямаше сериозен мач. В петък, обаче, на Мъри му се наложи да играе пет сета срещу Роджър Федерер и макар шотландецът да показа силна игра, то срещата повдигна някои въпроси относно определени аспекти в играта на Мъри, както и относно физическото му състояние.

Нека обаче хвърлим един поглед върху основните игрови характеристики на Джокович и Мъри и къде везните клонят повече в полза на единия или другия:

Форхенд - тук, макар и с малко, предимството изглежда на страната на Новак. Сърбинът има малко по-остър и сигурен форхенд, използва го по-често в решаващи моменти и определено удря малко по-силно от тази страна. При Мъри този удар претърпя много голямо развитие през миналата година и благодарение на подобрението му шотландецът спечели олимпийската титла и US Open. Въпреки това форхендът не е ударът, който природно, натурално се отдава на Мъри и на който шотландецът разчита. Това си пролича в двата тайбрек сета срещу Роджър Федерер - именно от форхенд Мъри се пропука в тези решителни моменти и ако срещу Федерер това не се оказа решаващо поради факта, че Анди просто беше по-добър и с повече физически сили, то срещу равностоен противник в лицето на Джокович едно пропукване от форхенд може да е много фатално.

Новак Джокович е първият финалист при мъжете на Australian Open

Без абсолютно никакъв проблем световният номер едно Новак Джокович се класира за трети пореден път и общо четвърти в своята кариера на ...

Бекхенд - при този този удар двамата изглеждат още по-равностойни, но само когато говорим за лифтирания бекхенд. При подсечения бекхенд предимство има Анди Мъри, макар и отново с малко. Отново през последната година, когато Мъри вече работеше с Иван Лендъл, шотландецът започна да употребява малко по-често слайс и дори използва този удар за излизане на мрежата - нещо нечувано преди 2012 година. Анди умее и много добре да се защитава със слайс, да остава в разиграването и това самият Джокович го изпита на гърба си по време на загубения в пет сета финал на Откритото първенство на САЩ през миналата година. При Джокович слайсът обикновено се ползва само за защита и то когато противникът пръв удари подсечено.

Игра на мрежата - отново тук предимството е с малко за Мъри. Шотландецът има по-голям вроден талант при волетата, макар да не излиза много-много на мрежа, точно както и Джокович - това, обаче, е съвременният тенис (бел. ред. - затова и снимката не е от тазгодишния Australian Open, просто никой фотограф не е хванал някой от двамата да прави воле на мрежата). За да стане номер едно в света, Джокович подобри много играта си на мрежа, използва този компонент и в решаващи моменти, но все пак както при ситуацията с форхенда просто в случая на сърбина не му се отдава отвътре да играе волета, не е природен талант в този компонент.

Сервис - тук положението е много интересно. Категорично при първия сервис Мъри е с предимство - по-силен начален удар, повече вариативност, докато Новак по-скоро е по-стабилен и вкарва малко по-голям процент първи сервис. На втори сервис обаче нещата са коренно различни - Мъри има много да работи, за да стигне нивото на Джокович. Всъщност от топ 4 в света - Джокович, Федерер, Мъри и Надал, точно вторият сервис на шотландеца е най-уязвим и най-лесно може да бъде пробит.

Драмата в Мелбърн няма край, Федерер се спаси в пет сета срещу Цонга

След като по-рано тази сутрин поставената под номер три при жените и основен фаворит за титлата на Australian Open Серина Уилямс отпадн...

Ретур - в този компонент и двамата са царе. Изравняването тук е толкова голямо, че само някое трепване на ръката може да ги раздели. И двамата обичат да играят агресивно на ретур, да взимат рано топката и да търсят атаката с този удар. Много трудно сервиращ срещу тях играч прави асове, защото и двамата имат природен усет да "четат" сервиса на противника и да предугаждат посоката му.

Физика - макар и с малко, предимството е на страната на Новак. Джокович вече измъкна няколко много емблематични мача в кариерата си точно с физическа издържливост. Особено паметен е миналогодишният финал срещу Надал точно в Мелбърн. И за разлика от финала на US Open миналата година, когато Джокович имаше по-малко почивка, а и беше към края на сезона и той игра и в двата Мастърс турнира преди Откритото първенство на САЩ, сега е началото на сезона и Ноле със сигурност е на равни начала с Мъри като старт във физическата подготовка, а като временно състояние има леко предимство заради малко повечето почивка точно преди финала, след като преди това преживя два по-трудни мача, които трябва да са "разработили" на максимум двигателя му. Мъри пък на няколко пъти срещу Федерер гримасничеше и се пипаше за бедрото, но това по-скоро беше блъф. И все пак той има по-малко време за почивка преди финала, но не чак толкова малко - защото по-продължителната пауза често е по-вредна.

Психика - отново Ноле е с предимство. В ерата на Федерер и Надал той пръв проби доминацията им и им посочи пътя, който води надолу от върха. Джокович спечели редица мачове на най-високо ниво срещу най-добрите, докато Мъри само допреди два дни още не беше печелил срещу Федерер в турнирите от Големия шлем. Освен това при Мъри се наблюдава една изключително неприятна тенденция - в напечени мачове, когато нещата не вървят, той често гримасничи, говори си сам, бичува се един вид за важни сбъркани топки. И макар с Лендъл този проблем да беше поизгладен, в мача с Федерер на полуфинала се забелязаха такива наченки, особено когато Анди сервираше за победата в четвъртия сет при резултат 6:5 гейма и позволи на Федерер да му върне пробива, след това да му открадне и сета. Шотландецът, обаче, е способен да възкръсва и да черпи енергия от такива черни дупки, но влизането в негативна ситуация все пак не е особено желателно точно срещу Новак Джокович, който отдавна доказа, че много лесно яхва вълната и е способен на невероятни чудеса, когато е вдъхновен.

Извънземно шоу в Мелбърн - Джокович оцеля срещу Вавринка

В истинско шоу се превърна днешният мач от вечерна сесия при мъжете, като световният номер едно и номер едно в схемата на Australian Op...

Резултат: 4 компонента с предимство на Джокович, 2 с предимство на Мъри и 1 равен.

Дойде ред да хвърлим око и на ставките на букмейкърите. Победата за Джокович се оценява на 1.53, а победа на Мъри - на 2.62. Разликата не е малка, особено точно за този мач.

И така - стига толкова приказки, остават часове до шоуто. Да си пожелаем наелектризиращ мач, който да ни откъсне за тоновете глупости, които ще се изсипят покрай референдума.

Прогноза: Победа за Джокович в пет сета

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com