Роджър Федерер преподаде урок по хладнокръвие на Григор Димитров

59430

Много нерви и доста обрати – с това ще се запомни първият мач на Григор Димитров срещу един от тенис идолите му Роджър Федерер. Ще се запомни и с горчивата загуба на Григор – 3:6, 6:7 (2).

Можеше ли  Димитров да победи Роджър Федерер в собствената му игра? Този въпрос зададоха коментаторите на Sky Sports преди чакания толкова дълго време двубой между швейцарския маестро и сочения за негов наследник българин. Защото в зала Федерер е най-опасен и най-силен – точно там, където няма вятър, където условията са най-идеални за бърза и агресивна игра, с ранно вземане на топката – всичко, в което Федерер е цар.

Григор Димитров: Федерер е най-великият

Истински щастлив съм и много развълнуван преди мача с Роджър Федерер. Това заяви най-добрият ни тенисист при мъжете Григор Димитров пре...

Първи сет

Григор спечели жребия и логично избра да сервира, започвайки с гейм на 30, в който направи три печеливши удара – ас, форхенд по правата и смач. В следващия гейм обаче Димитров пропусна огромен шанс – пет точки за пробив, включително 0:40. В този отрязък се видя, че Федерер в момента не е страшилището, което беше в пиковите си години – двойна грешка, две непредизвикани грешки от форхенд и една от бекхенд, но когато трябваше, Григор не можа да притесни швейцареца. Всъщност от петте възможности нашето момче реално имаше само една истинска, в която влезе в разиграване, но нервите му не издържаха и от равностойна позиция пресили форхенда.

Когато срещу най-големите се откриват такива шансове, трябва да ги използваш – иначе следва наказание. Този урок беше преподаден много бързо на Григор в ключовия седми гейм – тогава българинът определено се стегна при форхенда, с който излезе на мрежа при 30:15, логично беше затруднен и изкара волето си в аут – 30:30. След това първият сервис на нашето момче изчезна и Федерер спечели следващите две разигравания с типичната си агресивна, бърза и с ранно вземане на топката игра, показвайки защо толкова много години властваше в тениса – пробив за 4:3 за бившия номер едно.

Пробивът срина психически Григор, за което лесно се съдъше както от езика на тялото му, така и от процента първи сервис – само 39 на сто през първия сет, докато средният процент дотук в турнира беше над 60 на сто. Григор играеше и доста по-плитко на бекхенд, а Федерер започна да го усеща и да бяга навреме на форхенд, наказвайки нашето момче с красиви печеливши удари по обратен диагонал. И логично Роджър проби пак, за 6:3 гейма в първия сет в своя полза.

Втори сет

Мечтата е факт - Григор Димитров срещу Роджър Федерер

Не са много моментите в професионалния спорт, когато един обещаващ млад играч успява да се срещне с идола си на спортната арена. Дълго ...

Играта за Григор вече загрубяваше – защото той изпусна момента си и позволи на Федерер да натрупа увереност, да почувства ударите си. А когато швейцарецът е уверен, фамозните изпълнения следват едно след друго. През тази година обаче, дори и в отрязъците, когато изглежда, че Федерер се представя на високо ниво, често сякаш от нищото почват да валят непредизвикани грешки. И точно това се случи в третия гейм на този сет – 30:0 за Федерер на негов сервис, двойна грешка, две непредизвикани от форхенд, още една предизвикана и накрая пак двойна грешка, с помощта на която Григор проби при втория си шанс в този гейм – 2:1. Последва и хубав гейм за затвърждаване на пробива, в който нашето момче запази хладнокръвие след изящен лоб на Федерер и след двойна грешка – отговорът на Григор бяха два чудесни форхенда по обратен диагонал, с които взе своето.

Преднината от един пробив обаче, при това толкова ранен, никога не е достатъчна. Федерер притисна Григор при 2:3, но нашето момче се справи. Натискът продължи и при 3:4, като Григор буквално се парализира и от 30:0 в своето подаване допусна да се стигне до 30:40. Последва мощен първи сервис, който Федерер не можа да върне, но поиска „Ястребово око” и се оказа, че началният удар на Григор е бил аут. На втори сервис обаче българинът удържа след прибързана игра на Федерер, а след това спечели гейма след остър форхенд и ас – 5:3.

Драмата стана пълна в следващия гейм, когато Григор превключи предавката и след много хубав форхенд в краката на налитащия на мрежата Федерер плюс страхотен печеливш ретур за втори път в мача се стигна до 0:40. И този път обаче Федерер се спаси – след бърза игра от форхенд, след невероятен печеливш форхенд от втори удар по много къс диагонал и след като изтика Григор много назад зад основна линия и логично грешката на българина дойде – 5:4.

Поредният голям пропуснат шанс доведе до обрат – сурово, но логично. Сервис за сета в полза на Григор и 15:40 след нервна игра. Българинът спаси първата точка за пробив с добър слайс, който не позволи на влезлия в атака Федерер да прехвърли мрежата, но след това, на втората точка за пробив, Григор не можа да вкара в корта смач при дълбок дефанзивен лоб на швейцареца – 5:5.

Този обрат в нещата, когато Григор беше само на точка от спечелването на втория сет, в крайна сметка оказа своето огромно влияние. Стигна се до тайбрек, а там Федерер направи минипробив още във втората точка след пресилен удар на нашето момче. Последва и груба грешка на мрежата от страна на Григор при 1:4 точки в негов ущърб, с което реално беше сложен край на мача – резултатът беше оформен при 7:2 точки за Федерер в тайбрека.

Рутинна победа за Григор Димитров на старта в Базел

В първия си мач след триумфа си в Стокхолм, първата ракета на България при мъжете Григор Димитров записа победа срещу чешкия ветеран Ра...

Следващият турнир за Григор, който е и последен за годината, ако не броим финалния Мастърс на осемте най-добри, е Мастърсът в Париж. Там Димитров излиза в първи кръг срещу Микаел Льодра, с когото има две срещи досега и две победи в тях. Във втори кръг, ако спечели срещу французина, Димитров ще се изправи най-вероятно срещу Фабио Фонини. А в трети 99% чака Хуан-Мартин Дел Потро. Интересното е, че и Роджър Федерер е в тази част на схемата и ако Григор спечели три победи, може да има отново четвъртфинал между него и Федерер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com