Серина Уилямс грабна за втори път в кариерата си "Серина шлем"

12650
Серина Уилямс грабна за втори път в кариерата си "Серина шлем"
Снимка: Getty Images/Guliver

Трета титла за годината от три изиграни дотук турнира от Големия шлем – световната номер едно Серина Уилямс просто няма спирка. След Australian Open и „Ролан Гарос”, тя прибави към колекцията и „Уимбълдън” – с победа с 6:4, 6:4 на финала над дебютантката на мач от такова ниво Гарбине Мугуруса. Така за втори път в кариерата си Уилямс държи всички титли от Шлема, макар и още не в една календарна година – т.нар. „Серина шлем”. Това беше и 21-ва титла от „Шлема” за Уилямс, която е само на един трофей от рекорда на Щефи Граф. Купата само от "Уимбълдън" е шеста за американката, която има и два загубени финала в Лондон.

В днешния двубой Уилямс тръгна доста зле – три двойни грешки още в първия гейм, което позволи на Мугуруса да пробие, макар и чак при четвъртата възможност. Въпреки ранния аванс обаче испанката не правеше достатъчно, за да установи контрол върху мача – твърде често тя играеше с максимална агресия, разиграванията се съкращаваха и решаваха от единични удари, а това е стилът, в който Уилямс е ненадмината. Американката можеше да върне пробива още в шестия гейм, но тогава Мугуруса оцеля при 15:40, благодарение на агресията. Не така стояха нещата в осмия гейм, когато Уилямс вече се възползва от ново 15:40, а в десетия завърши обрата в сета, при това от първи опит, като ръката на Мугуруса определено вече трепваше.

Федерер пречупи лесно Мъри и е на финал срещу Джокович на "Уимбълдън"

Неочаквано лесно, но напълно заслужено, голямата легенда на световния тенис Роджър Федерер преодоля любимеца на домакините Анди Мъри въ...

Вторият сет тръгна далеч по-леко за Уилямс, която вече налагаше волята си благодарение на чисто животинската сила във все по-кратките разигравания. Американката набързо дръпна с 5:1 гейма и когато сякаш всичко беше нарисувано, Мугуруса изведнъж направи немислимото – брейк на нула при сервис за мача на Серина, след като Уилямс направи четири грешки поред, включително двойна. Испанката бързичко взе сервис гейма си за 3:5 и поведе с 0:40 при втория опит на американката да „отсервира мача”, като Серина пак тръгна с двойна грешка в гейма! В този момент Уилямс включи на друга скорост – три аса плюс невърнат сервис ѝ донесоха мачбол, но Мугуруса го отрази, успявайки да се възползва от по-къс форхенд на противничката и влизайки мигновено в атака. Испанката се добра до четвърти шанс за пробив с хубав слайс и пропусна с по-малко от косъм ретура в решителната точка. Мугуруса не се отказа и в най-дългото разиграване от мача успя да спечели, тичайки наляво-надясно по целия корт, а след това, при петия шанс, свърши задачата и върна и втория пробив с печеливш форхенд по правата!

4:5 – беше ред на Мугуруса да сервира под напрежение. И тя не издържа, след като Уилямс имаше и малко късмет с филе на мрежата за 0:30, а испанката сбърка с много рутинен бекхенд и рухна, допускайки пробив на нула за край на срещата. Това беше трета победа за Уилямс от четири срещи с испанката – но най-сладката!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com