Сладък обрат за Григор Димитров в Стокхолм

64919

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров преживя много трудна вечер в Стокхолм, но показа характер и обърна напористия американец Джак Сок, след като загуби първия сет – 5:7, 6:4, 6:3. Утре, 18 октомври, Димитров ще се изправи срещу изкаралия много трудна година Бърнард Томич, който също трябваше да се бори здраво днес и да обръща испанеца Фернандо Вердаско, след като загуби първия сет на нула.

Първи сет

Григор Димитров преодоля с доста мъка втори кръг в Стокхолм (ВИДЕО)

Номер 59 срещу номер 10 – в света на мъжкия тенис това обикновено е сериозна разлика. В днешния ден се оказа, че разликата се пре...

Стартът на срещата за Григор беше доста позитивен – със сервис гейм на нула. Позитивното начало даде шанс на Димитров да пробие веднага, след като успя да направи страхотен удар с блок от бекхенд, но Сок спаси точката за пробив и не позволи ранен аванс в полза на българина.

Радващото в играта на Григор беше, че на собствен сервис той демонстрираше желязно ниво. Българинът позволи на Сок да спечели точка чак в шестия гейм, в който сервираше, печелейки 20 поредни точки на свой начален удар. Огромният комфорт на собствен сервис позволи на Григор да притиска здраво противника на негов начален удар и при 4:3 гейма в полза на нашето момче то стигна до 15:40 – два шанса за пробив. И двата обаче бяха отразени с вещина от Сок – с ас и с атака още от сервис, с която американецът взе без проблем своето и се измъкна.

При 5:5 гейма дойдоха проблемите за Григор – след пет поредни сервис гейма на нула, Димитров се разколеба на сервис, направи двойна грешка и Джак Сок получи два поредни златни шанса на практика да подсигури първия сет в своя полза. Още при първата възможност това се случи – след рискована атака по правата от форхенд на Григор още с втория удар, която спря в мрежата. Сок се възползва по най-добрия начин и затвори сета с гейм на 15 – 7:5.

Втори сет

Негативният край на първата част се пренесе и в началото на втория, когато Сок пак стигна до 15:40. В този отрязък вече си личеше, че форхендът на американеца нанася особено големи поражения по бекхенда на нашето момче. За щастие този път Димитров включи на по-висока предавка, вкара в употреба сервиза и форхенда и се измъкна благополучно. А след добрия край на проблемния гейм, Григор стигна до два шанса за пробив, не поредни. И двата обаче бяха отразени от Сок – с печеливш форхенд и с ас.

Стана ясна последната участничка на турнира на шампионките в София

Австралийската тенисистка Саманта Стосър е последната, осма, участничка в Garanti Koza WTA Турнира на шампионките, който ще се проведе...

При 2:2, сервис на Григор и 30:0, Димитров направи ударите на годината! В първия случай българинът вкара мощен сервис, Сок го стигна и върна с всичка сила, но Димитров успя да отиграе топката зад гърба си, правейки неотразим блок. А в следващата точка Григор повтори изпълнението, този път с удар между краката и вече буквално взриви публиката.

Красотата в тениса обаче твърде често не означава победа. И Григор беше на път да го разбере, след като при 4:4 Сок имаше шанс за пробив – скрит мачбол, игра на втори сервис на българина и за огромно щастие прати ретура в мрежата. И веднага психологичната страна на тениса се прояви – два поредни сетбола за Димитров при 5:4 гейма, след като най-после нашето момче успя да обърне играта на далеч по-слабия бекхенд на Сок. Това, а и пропуснатият минути по-рано шанс, доведе до грешка на американеца още на първия сетбол и Димитров изравни сетовете – 6:4.

Трети сет

Началото на решителната част беше същото като във втория сет за Григор – 15:40 на негов сервис. Както и във втория сет обаче, Димитров намери първия си сервис и веднага се измъкна от потенциалните неприятности.

Сок играеше по-силно в тези минути и получи нов шанс за пробив при 3:3 гейма, но Димитров заби мощен сервис и с форхенд по обратния диагонал спаси и този шанс, а след това измъкна гейма, завършвайки го с ас. Ключовият гейм доведе до реална възможност за Григор да „стъпи на врата” на Сок – 15:40 в осмия гейм след чудесен блок ретур от бекхенд. И развръзката дойде – с първата си двойна грешка в мача Сок предаде гейма си при 30:40, позволявайки на Григор да сервира за мача. Милост за американеца вече нямаше и Димитров затвори мача с гейм на нула.

Блестяща Цвети Пиронкова е на 1/4 финал в Кремъл!

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова се класира за четвъртфиналите на турнира "Kremlin Cup" в Москва с награден фонд $710,000. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис