Рафаел Надал - Григор Димитров 3:6, 7:6, 7:6, 6:2*

140386

Днес първата ракета на България при мъжете Григор Димитров играе мач за историята - в четвъртфинален сблъсък от Australian Open той се изправи срещу световния номер едно Рафаел Надал. След свирепа битка нашето момче загуби с 1:3 сета (6:3, 6:7(3), 6:7(7), 2:6).

Първи сет – 3:6

Станислас Вавринка разплака Новак Джокович и цяла Сърбия

Трети пореден мач на Голям шлем и трети пореден в пет сета - но този път Станислас Вавринка успя да победи своя кошмар Новак Джокович. ...

Срещата започна с ас с 217 км/ч на Григор, след като Надал спечели жребия, но избра да посреща и нашето момче взе гейма си на 15, правейки два аса и печеливш форхенд. Нещо повече – Димитров стигна до точка за пробив още в първия сервис гейм на Надал, който направи двойна грешка за старт, след това Григор го препарира с печеливш форхенд, а при 30:30 нашето момче направи две невероятни волета на мрежата за 30:40. Вдъхновената игра на Димитров беше възнаградена с пробив в неговата сметка, след като Надал би хубав подсечен сервис на бекхенда му, но при втория удар от печеливша позиция удари топката с рамката на ракетата. Димитров набързо затвърди пробива след гейм с още два аса и добра, контролирана от форхенд точка при 40:30 – 3:0 в негова полза.

След това начало Надал започна все повече да натиска на бекхенд на Григор, което му носеше предимство, което му донесе два поредни сервис гейма на нула и един на 15, но единственото, до което стигна в сервис геймовете на Димитров, беше един дюс при 3:1. Григор завърши сета по особено впечатляващ начин – от 0:30 на свой сервис, след двойна грешка, той направи печеливш форхенд по къс диагонал, а след това наниза три поредни аса – 6:3.

Втори сет - 7:6 (3)

Въпреки загубения първи сет, Надал определено влизаше все повече в срещата и го доказа с нов сервис гейм на нула. Неприятното беше, че световният номер едно печелеше все повече лесни точки с брутален сервис на бекхенд на Григор, който трудно контролираше ретура. Затова и за Григор високото ниво на собствен сервис ставаше екстремно важно.

Нова радост - Григор Димитров е на четвъртфинал на Australian Open

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров записа нов невероятен успех, побеждавайки с 3:1 сета изненадата при мъжете на тазгодишния ...

Логичното обаче се случи още в началото на сета – 15:40 на сервис на Димитров след като Надал вече вкарваше повече ретури в игра и когато се стигнеше до разиграване, той много успешно използваше сечен бекхенд, за да си осигури позиция за контрааката от форхенд. Григор спаси първата точка за пробив с хубав сервис, но при втората Надал направи много хубаво контрапие от форхенд и проби – 2:0.

За щастие пред Григор веднага се откри шанс да върне пробива, след като Надал направи две двойни грешки, стигна се до 30:40 и доста смайващо испанецът направи отново двойна грешка – моментално връщане на пробива. Последва и сервис гейм на нула за Димитров, гарниран с два аса.

Петият гейм на сета се превърна в истински Рубикон, като Григор на два пъти стигна до дюс в него след феноменално стоп воле на пасинг тип „банан” на Рафа, но Надал се измъкна с класа и рутина, като показа важността на гейма с мощно „Вамос”. Още в следващия гейм си пролича колко важен за Надал беше предишният – Григор имаше геймбол при 40:30, но сбърка два пъти и се изправи пред точка за пробив. Димитров обаче не трепна, вкара три първи сервиса и с три разигравания взе гейма – 3:3.

Мачът започваше да става все по-брутален, а хубавата новина за всички нас беше, че Надал определено не се чувстваше комфортно на корта. Испанецът трябваше да се справя с 15:30 на свой сервис след феноменално връщане със скуош форхенд на Григор, но Рафа все пак си е Рафа – винаги в мача и до последната топка, като и този път испанецът се спаси – 4:3. Осмият гейм беше поредният Рубикон – 0:30 за Надал и отново Григор показа здрави нерви, като измъкна три поредни дълги разигравания, като особено това за 30:30 беше спиращо дъха – Надал връщаше и връщаше и връщаше, но накрая беше отстрелян с форхенд по диагонал.

Срещата продължи гейм за гейм, като Надал взе своя на нула, а Григор – на 15. Испанецът успя да си подсигури минимум тайбрек след нов гейм на нула, като в тези минути на сервис вдигна много нивото си. Григор обаче не се трогна и също с лесен гейм, пак на 15, оформи тайбрека.

Федерер се завърна на голямата сцена с гръм и трясък

6:3, 7:5, 6:4 - Роджър Федерер определено се завърна на голямата сцена, след като преди минути буквално размаза номер осем в схемата на...

В дългия гейм, за съжаление, Димитров започна с лесна грешка на ретур на втори сервис на Надал, а след това последва и двойна грешка – 2:0 точки за испанеца. Резултатът стана 4:1 за Надал, който незнайно как, с котешка пъргавина, върна перфектен ретур от бекхенд на Григор на самата линия и премина в контраатака. Димитров отговори с ас за 2:4, а след това Надал направи непредизвикана грешка от бекхенд – 3:4. Последва любимия сечен сервис на испанеца на бекхенд, който му отвори корта и той с рутинно воле спечели осмата точка – 5:3. За съжаление Рафа спечели и следващата точка след акуратен форхенд по правата, точно до линията – 6:3 и три поредни сетбола. Световният номер едно реализира още първия, като успя да стигне до нелошо воле на Григор и технично да прати топката в обратната на движение посока на българина – 7:3.

Трети сет - 7:6 (7)

Третата част започна позитивно за Григор, който спечели откриващия гейм на 30 благодарение на стабилно представяне от сервис. Надал обаче вече влизаше в познатата си зона и ударите му ставаха все по-прецизни,  а на всичкото отгоре испанецът успяваше да излиза точно на мрежата и да разнообразява играта. Рафа притисна Григор в третия гейм, когато му изравни от 40:15, но нашето момче успя да го накара да сбърка и завърши с печеливш форхенд.

При все по-високото ниво на Надал обаче първият шанс за пробив в сета се откри пред Григор – след добър ретур, който испанецът не можа да отиграе и след две непредизвикани грешки – 30:40. Надал обаче успя да вкара решителното разиграване на бекхенд на Григор и да измъкне гейма след ас и точно излизане на мрежата за стоп воле.

Григор Димитров срещу Рафаел Надал - какви са шансовете на българина?

В лицето на Григор Димитров България има нова спортна звезда – и този факт вече не може да бъде отречен от никого, особено в свет...

За съжаление Надал се надъха още повече след трудния момент и още в следващия гейм си осигури 15:40 на сервис на Григор след като нашето момче леко се задъха и направи две грешки в по-дълги разигравания. Димитров спаси първата точка за пробив след два смели форхенда, но при втората сбърка от сечен бекхенд – пробив за Надал за 3:2 и медицинска пауза, за да бъдат сменени лепенките на удрящата лява ръка на испанеца, където той има огромна пришка.

Шансове за Григор обаче имаше – при 4:3 той стигна до 15:40. При първия шанс имаше дълго разиграване, но Надал успя да прати много коварен бекхенд по правата, който Григор едвам отрази, но топката вече беше лесна за завършване. Последва обаче двойна грешка и Димитров върна пробива – 4:4. Българинът продължи позитивната серия с гейм на нула, в който разпиля световния номер едно на сервис – 5:4 за него.

При 6:5 за Григор българинът стигна до сетбол след непростима грешка на Надал от форхенд драйв воле, при което испанецът удари рамка. Преди това пък Григор успя да му направи печеливш бекхенд от ретур с невероятен ъгъл. За огромно съжаление на цяла България в следващата точка Григор удари рамка на ретур и испанецът изравни точките, а след два форхенда по правата дойде време и за втория тайбрек в мача.

Този път дългият гейм започна с печеливш форхенд на Григор – 1:0. Надал отговори с прецизно излизане на мрежата – 1:1, а след това наказа плитък ретур на Димитров от бекхенд с нов поразяващ форхенд – 1:2. Последва разиграването на турнира – излизане на Григор на мрежа и много хубаво воле, което незнайно как Надал достигна и върна с лоб, Григор го догони и отговори с хотдог лоб, но Надал успя зад гърба си да върне топката и след още три-четири удара изхвърли от корта Димитров с прецизен форхенд, печелейки точката – 1:3. Последва непредизвикана грешка на Надал за 2:3, а след това дойде ред на поредното дълго разиграване – 27 удара, което завърши с отчаян форхенд по правата на задъхващия се Григор, излязал в аут – 2:4. Димитров обаче успя да върне минипробива след добър удар в центъра на корта, който хвана леко неподготвен Надал и той прати форхенда в мрежата – 3:4. Последва дълъг форхенд на Григор по правата и нов минипробив в негов ущърб – 3:5. Димитров отговори с точен форхенд за 4:5, а след това Надал сбърка от любимия си форхенд по обратния диагонал след добър сервис на бекхенда на Григор – 5:5. Българинът продължи да играе дълбоко и в центъра на корта и Надал пак се пропука – 6:5 за Григор и сетбол на негов сервис. За съжаление Димитров рискува твърде много, вкара хубав първи сервис и опита да направи печеливш форхенд по правата, но пропусна, а в случая щеше да е по-добре малко да позабави играта – 6:6. Българинът не се разколеба и с точна атака на мрежата си осигури нов сетбол – 7:6. На свой ред обаче Надал направи образцово излизане на мрежата и стоп воле – 7:7. Драмата стигна своя връх след като удар на Димитров закачи мрежата и се скъси, Надал атакува и Григор опита да го прехвърли от много трудна позиция, но не успя – 7:8. Невероятно, но в следващата точка мрежата спря удар на Надал и го направи изключително удобен за Григор, който от много чиста позиция, на 3-4 метра от мрежата, изкара форхенда в аут – 7:9.

Четвърти сет - 6:2

Станислас Вавринка разплака Новак Джокович и цяла Сърбия

Трети пореден мач на Голям шлем и трети пореден в пет сета - но този път Станислас Вавринка успя да победи своя кошмар Новак Джокович. ...

Стартът на сета беше в полза на Надал, който със стабилен сервис гейм поведе. Дойде ред на Григор да сервира и този гейм бързо се превърна в много ключов – Рафа стигна до шанс за пробив след невероятен пасинг от форхенд по диагонал при драйв воле на Григор, Димитров се спаси с нов драйв и имаше четири геймбола, но Надал се закачи, стигна до втора точка за пробив и я реализира след мощен минаващ удар от бекхенд по правата.

Оттук насетне вратата за Надал към полуфиналите вече беше широко отворена и макар Григор да опитваше, вече си личеше, че е доста поуморен, а и Рафа не се отпускаше, макар да не показваше най-доброто от себе си.

В крайна сметка Надал стигна до още един пробив, в осмия гейм на сета и по този начин затвори мача. Това стана след като Григор спаси цели три мачбола с много смела игра и бомбени форхенди, но накрая точно форхендът изневери и на четвъртия мачбол изкара топката в аут.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com