Уимбълдън 2014 - мътно и кърваво при жените

87059
Уимбълдън 2014 - мътно и кърваво при жените
Снимка: Getty Images/Guliver

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно време най-непредвидимият турнир от Големия шлем – „Уимбълдън”. За България обаче нищо чудно този турнир да се окаже далеч по-привлекателен от Бразилия 2014 – и то главно защото в Лондон ще участват български представители в лицето на Григор Димитров и Цвети Пиронкова, като пред Димитров се разкрива много добър шанс да постигне нещо голямо – така, както на Australian Open. Днес обаче ще разгледаме схемата при жените и ще опитаме да надникнем в крайно мътната кристална топка на дамския турнир. Там, където нова шампионка ще има със сигурност, защото Марион Бартоли, която взе титлата миналата година, прекрати кариерата си.

Българското участие


Традиционно първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова се представя отлично на трева, главно и заради много неудобния на тази настилка сечен форхенд, който иначе е лесна плячка за множеството силови тенисистки в тура. На „Уимбълдън” Цвети записа знаменити представяния – през 2010 година стигна полуфинал, а на следващата стигна до четвъртфинал. Сега Цвети влиза в състезанието без да има успех на трева – тя загуби с 1:2 сета срещу Хедър Уотсън в Ийстборн, след като буквално спря да играе в момент, в който мачът се накланяше в нейна полза. Пиронкова започна сезона силно, с първа титла от WTA турнир – в Сидни, но след това на клей нареди куп загуби.

Все пак жребият сега не е толкова лош – мач с Варвара Лепченко, която е доста корав играч, но не е непреодолима, евентуален двубой със Сара Ерани във втори кръг, която на трева е направо посредствена, но може пък и Каролин Гарсия да е препятствието, а в трети кръг потенциални противнички са Екатерина Макарова или Елена Цвитолина – много мощни тениситки. А на осминафинал, което би било отличен резултат, най-вероятно Агниешка Радванска.

Прогноза: Трети кръг/Първи кръг

Фаворитите

Серина Уилямс


След много разочароващото представяне на „Ролан Гарос” Уилямс ще трябва да се доказва в Лондон, където има пет титли и още два финала. Тревата е любима настилка на Уилямс – там тежките й удари са най-ефективни, а отличната игра на мрежата й позволява да не се замесва в дълги разигравания, които с оглед възрастта и повечето й килограми изобщо не са по вкуса ѝ.

Уилямс има доста коварен жребий – на осминафинал тя би могла да играе с горещата Южени Бушар, която дотук през годината записа полуфинали на Australian Open и „Ролан Гарос”, а на четвъртфинал – с Мария Шарапова. На полуфинал Уилямс може би би имала по-лек съперник, отколкото в предните два мача.

Прогноза: Осминафинал/Шампион

Мария Шарапова


Рускинята има титла тук през 2004 година, когато за пръв път се показа на света – само на 17 години. На финала тя би точно Серина Уилямс – една от малкото ѝ победи над американката. Ако говорим обаче за форма Шарапова е в отлично състояние – след титлата на „Ролан Гарос” е заредена и със самочувствие. Въпросът за нея на големите турнири винаги е бил Уилямс – само две победи в осемнадесет сблъсъка с Уилямс показва кой е най-големият страх на рускинята. Ако Уилямс отпадне преди евентуален четвъртфинал с Шарапова, то рускинята има шанс за златен дубъл – Париж плюс Лондон.

Прогноза: Четвъртфинал/Шампион

Неизвестните величини

Ана Иванович

Пиронкова срещу американка в първия кръг на "Уимбълдън"

Цветана Пиронкова ще спори с Варвара Лепченко от САЩ в първи кръг на Уимбълдън. Ако отстрани 28-годишната американка от узбекистански п...


Сръбкинята никога не е била сила на трева, но през тази година успя да вземе титла в Бирмингам и да покаже, че определено израства много психически – нейна стара слабост в миналото. Ана вече по-трудно допуска изненадващи загуби, а с убийствения си форхенд на трева може да е много труден съперник за всеки.

Жребият на Ана не е лош – тя започва с ветеранката Франческа Скиавоне, която вече залязва, но в трети кръг ще има тежък мач с упоритата Сабине Лисицки. Евентуален сръбски сблъсък пък се оформя на осминафинал – с Янкович, а на четвъртфинал може да има балкански двубой – с финалистката от „Ролан Гарос” Симона Халеп. А на полуфинал – кой знае, Уилямс или Шарапова най-вероятно.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Симона Халеп


Увеличават с 10,8% наградния фонд на Уимбълдън

Наградният фанд на тазгодишното издание на турнира от Големия шлем - Уимбълдън, се увеличава с 10,8% повече отколокото е бил през 2013...

Ако Халеп е здрава, достигането на четвъртфинал не би трябвало да е проблем за нея. Защото до тази фаза тя просто няма сериозен противник. Единствено контузията в рамото, която я спря в Хертогенбош, може да се окаже проблем. Но ако отказът от защита на титлата там е само превенция, то Халеп вероятно ще играе с Ана Иванович на четвъртфинал и това би бил един от сблъсъците на турнира при жените. Двете имат три мача досега, като Халеп води с 2:1 победи, но досега двете не са играли на трева. А на полуфинал – Уилямс или Шарапова най-вероятно.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Виктория Азаренка


Контузията в левия крак буквално провали сезона на Вика и тя едва наскоро се върна в игра, като загуби в голяма драма в Ийстборн срещу Камила Джорджи. Беларуската игра нелошо за толкова дълга пауза, но просто Джорджи имаше страхотен ден и измъкна с 2:1 сета мача след 54 печеливши удара.

Азаренка започва с Миряна Лучич, а в трети кръг може би ще играе с опасната и технична Гарбин Мугурса, която обаче е загадка на трева. На осминафинал нищо чудно да трябва да преодолява левичарката Луцие Шафаржова, а на четвъртфинал – с по принцип удобната ѝ Агниешка Радванска. Полуфиналът пък е загадка при толкова много кандидатки – Стивънс, Квитова, Ли или някоя друга от месомелачката.

Великобритания полудя - Анди Мъри грабна титлата на "Уимбълдън"

6:4, 7:5, 6:4 – за пръв път от 77 години насам Великобритания има своя победител при мъжете на домашния турнир „Уимбълдън&r...

Прогноза: Осминафинал/Полуфинал

Приятната изненада

Слоун Стивънс


Младата американка е сочена за новата Серина Уилямс, но поне досега не успява да се справи с напрежението и твърде много лъкатуши в представянето си. На трева обаче мощната ѝ игра може да ѝ даде голямо предимство, стига да успее да запази достатъчно постоянство и да не си позволява големи спадове – защото противниците не са лесни.

На старта Стивънс се изправя срещу коварната и добре играеща Мария Кириленко, а във втори кръг вероятно ще чака упоритата и много стабилна Пън Шуей. Голямото изпитание ще е на осминафинал – Квитова или Винъс Уилямс, а на четвъртфинал – Сам Стоусър или На Ли. Полуфиналът пък е крайно труден за прогнозиране – Азаренка, Радванска, Макарова, а защо не някоя тотална изненада.

Марион Бартоли завоюва титлата на "Уимбълдън" при жените

Французойката Марион Бартоли е новата шампионка на "Уимбълдън". Бартоли направи впечатляващ турнир и не допусна нищо по-малко от перфек...

Прогноза: Полуфинал/Финал

Потенциалните разочарования

На Ли


Световната номер две и действащ шампион на Australian Open изгърмя още в първи кръг на „Ролан Гарос”, където има титла преди три години. Ли никога не се е чувствала комфортно на трева, което е малко учудващо с оглед нападателния ѝ стил, но малко по-широката крачка я прави до известна степен нестабилна, което ѝ пречи. Китайката работи с бившия треньор на Жустин Енен – Карлос Родригес и ще е интересно има ли мотивация за борба и най-вече – ще се представили добре на сервис? Съмнения възникват точно заради мотивацията – Ли е вече на 32 години, определено не може да поддържа оптимална форма през целия сезон и затова по-ранните й отпадания не са чак такава изненада.

Жребият на Ли не е лек – още в трети кръг тя може да играе с опасната Елена Веснина, която има много добра игра на мрежата и ако разнообразява, като нищо ще изкара извън релси китайката. На осминафинал пък като нищо би имало мач със Саманта Стоусър, а на четвъртфинал – Слоун Стивънс или Петра Квитова.

Пиронкова прогресира в световната ранглиста

Цветана Пиронкова отбеляза прогрес с пет позиции и стартира седмицата като тенисистка №37 в световната ранглиста на WTA. Първата ни ра...

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Петра Квитова


На трева мощният стил на чехкинята и дава най-голямо предимство – тя е шампион на „Уимбълдън” от 2011 година и е доказала, че може да се справя на зелено. За Квитова проблемът винаги е бил с кондиция – заради астмата ѝ формата ѝ винаги е била под въпрос, но по-кратките разигравания на тази настилка ще я облекчат в това отношение. Не е ясно дали всичко с бедрото на чехкинята вече е наред – трябва да се има предвид, че точно това я спря на „Ролан Гарос” срещу Светлана Кузнецова, а в Ийстборн отново се появи проблем – растежение на подколянното сухожилие.

Жребият също не е лесен за Квитова – тя почва с опасната си сънародничка Андреа Хлавачкова, която на двойки е отличен играч т.е. със стил сервис-воле на все още неизтърканата трева може и да накъса ритъма на Квитова. В трети кръг Квитова има потенциален сблъсък с ветеранката Винъс Уилямс, която вероятно пее лебедовата си песен. А на осминафинал препятствието ще е много тежко – най-вероятно Слоун Стивънс.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com