Григор Димитров изстрада първата си титла на трева - в Куинс

79991
Снимки: Getty Images/Guliver

Българският номер едно в мъжкия тенис Григор Димитров стана първият играч през тази година, който печели титли на трите основни настилки – хард, клей и трева, след като победи Фелисиано Лопес на финала на престижния турнир в Куинс. Григор взе мача след три тайбрек сета и след като спаси мачбол – 6:7 (8), 7:6 (1), 7:6 (6) и прибра четвъртата си титла от ATP веригата.

Първи сет

Григор Димитров: Беше ми много тежко след ранното отпадане от „Ролан Гарос“

Григор Димитров заяви, че класирането му за финала на турнира в Лондон идва във възможно най-подходящия момент след ранното му отпадане...

Срещата започна с определено предимство на Григор, който на собствен сервис не позволяваше на Лопес да диша – показателно е, че започна с два поредни аса, а като посрещаше наказваше всеки втори сервис на испанеца. За съжаление на всички български фенове Лопес държеше висок процент на първи сервис и точно това му помогна да се спаси при две точки за пробив в шестия гейм – тогава испанецът успя да вкара силен първи начален удар и макар Григор да направи ретури и двата случая, още с втория удар Лопес печелеше точката – първо с красиво и нелеко воле, след това с добър форхенд.

В крайна сметка доминацията на сервиса доведе до тайбрек, без повече някой от двамата да има шанс да притесни другия на началния му удар след шестия гейм. В тайбрека пръв се пропука Григор, след като в четвъртата точка Лопес направи хубав и дълбок ретур, а след това мина в атака към мрежата със сечен бекхенд по правата, като принуди нашето момче да опитва много труден минаващ, който не влезе. По-лошото беше, че Лопес на първи сервис беше неотразим, а в сета той вкара 75%. В седмата точка испанецът направи ново красиво и трудно изпълнение на мрежата, хващайки смъкнал се под мрежата сечен удар на Димитров и повеждайки с 5:2 точки.

Притиснат до стената, Григор успя да се върне след две спечелени точки на свой сервис при по-дълги разигравания, в които Димитров беше водещият играч, а при 4:5 българинът успя да върне минипробива след два поредни бързи бекхенда срещу излезлия на мрежата Лопес, който не се справи с втория. Веднага след това обаче испанецът направи поредно изумително воле и стигна до сетбол. Григор го спаси с мощен първи сервис, но след това сбърка бекхенд от основната линия след сечен бекхенд на Лопес и испанецът стигна до втори сетбол, този път на свой сервис. Григор обаче спаси и него, разстрелвайки излезлия напред Лопес с мощен бекхенд при топка, която закачи мрежата след нов опит за атака на испанеца със сечен бекхенд – 7:7. Двамата си размениха по още една точка, а след това, за съжаление, Григор взе погрешно решение – при поредната порция сечени бекхенди на Лопес, българинът опита да обърне от форхенд по диагонала, но го направи с твърде мек удар, който съперникът му веднага атакува по правата и взе точката. При третия сетбол вече Лопес се справи, макар че Григор за малко не направи много труден минаващ от форхенд по къс диагонал, но топката спря в мрежата – 10:8 точки за испанеца в тайбрека.

Втори сет

Фелисиано Лопес се надява да изненада Григор Димитров с агресивност

Испанският тенисист Фелисиано Лопес заяви пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти преди финала на турнира в Лондон, че з...


Болезнено загубеният сет, в който Григор всъщност спечели повече точки от противника си, за щастие не даде негативно отражение в началото на втората част. Григор продължаваше да печели комфортно на сервис, като чак в шестия гейм на тази част Лопес за пръв път взе две точки, когато Григор сервираше. За съжаление испанецът държеше високо ниво на собствен сервис и винаги, когато опасността се появеше, той намираше силен първи сервис. Точно това му позволи да не допусне дори нова възможност за пробив в този сет.

При 5:6 гейма в ущърб на Григор, опасността да изгуби мача тук, след първи пробив в сервиса му, стана реална. Всичко тръгна накриво – двойна грешка и брутална непредизвикана от форхенд, а след това, при дълго разиграване, лайнсменът викна аут на топка на линията на Григор – „Ястребовото око” показа съдийската грешка и трябваше да има преиграване на точката, която иначе българинът печелеше, защото Лопес върна топката в аут. Въпреки това Григор показа здрави нерви и при новото дълго разиграване размина Лопес на мрежата – 30:30. Драмата дойде след това – Димитров сбърка форхенд по правата и това беше мачбол за Лопес. Григор вкара сервис, който уж беше ас, но при обжалването се видя, че е аут. Григор би втори сервис и Лопес атакува с ретур форхенд по правата, но уцели мрежата – иначе вероятно печелеше. Последва и ново страхотно разиграване, в което Лопес върна смач на Григор, но след това българинът с шпагат направи неспасяемо бекхенд воле и в крайна сметка пак се стигна до тайбрек.

В дългия гейм вече предимството премина при Григор, който разстреля с блок ретур от бекхенд Лопес в първата точка, взе си двете точки на свой сервис, след това сгащи неподготвен на мрежата испанеца, а за капак, при петата точка, разчете къде Лопес ще прати удара и го контрира с печеливш форхенд по правата. В крайна сметка Димитров поведе с 6:0 точки, направи двойна грешка, но след това се реваншира с нов добър ретур в краката на Лопес, който не направи волето – 7:1 точки за Григор.

Трети сет

Григор Димитров взе нов голям тенис скалп - този на Вавринка

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна страхотен успех на престижния турнир на трева от серията 250 Куинс. Григор спеч...


Точно когато всичко вървеше в полза на Димитров, той се провали с гръм и трясък. Първи гейм, негов сервис, 40:0 аванс и ... пробив за Лопес, след пет поредни точки, в които Григор просто заспа и позволи на испанеца да измъкне гейма с отровни сечени бекхенди и да нанесе страховит удар в психологическо отношение. А треньорът на Григор, Роджър Рашийд, буквално побесня на трибуните след този абсурден подарък.

Оттук насетне самочувствието на Лопес растеше с всяка изминала точка и макар Григор да опитваше да се завърне, испанецът не му даваше шансове и същевременно правеше едно след друго кое от кое по-трудни и красиви волета от бекхенд. Димитров се добра до 40:40 при 3:2 за Лопес след два много хубави ретура по правата от форхенд и бекхенд, но испанецът пак намери сервиса си, когато му беше нужно.

Сетът си вървеше, а Григор натискаше отчаяно, за да се върне в мача. И при 4:3 нашето момче получи шанс – точка за пробив. Точно в този момент Лопес, за щастие, оправда репутацията си на играч с красива игра, но не много добра психика и поддаде – двойна грешка и връщане на пробива.

Логично с оглед развитието на сета отново нещата опряха до тайбрек – решителният. Там Григор започна с ас. Лопес върна веднага с мощен сервис в тялото за 1:1, а след това направи и нов силен сервис, по правата, който Григор нямаше как да върне – 1:2. Отговорът на Димитров също беше силен начален удар по правата – 2:2, последван от нов първи сервис, по диагонала, който Лопес пак изкара в аут при ретура – 3:2. Фелисиано не се стресна и наниза пак първи сервис и пак в тялото на Димитров, който за малко не успя при ретура – 3:3. Испанецът продължи в същия дух и след нов невърнат първи сервис поведе с 3:4. Григор отвърна с 26-ия си ас в мача – 4:4. След това зрителите станаха свидетели на първия върнат първи сервис в тайбрека, но при втория удар Лопес вкара сечения бекхенд в мрежата – 5:4. Испанецът се реваншира с подсечен първи начален удар на бекхенд на Григор – 5:5. Чак тук вече дойде пропуск от Лопес при първи сервис, а след втория той сбърка сечения бекхенд – 6:5 и първи мачбол за Григор. В този момент обаче той се поддаде на нервите и изблъска форхенда далеч в аут - 6:6. Пропуснатият шанс не разколеба Димитров, който отново вкара ас и стигна до втори мачбол - на сервис на Лопес. И тук вече връхлетя буйната радост - втори сервис на испанеца, разиграване и най-сетне Лопес сбърка, забивайки топката в мрежата - 8:6 за Григор и сладка, сладка победа.

Григор Димитров е на полуфинал в Куинс след отказ на Долгополов

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се класира без игра на полуфинал на престижния турнир на трева от серията 250 в Куинс. При...

Освен всичко друго, официално този финал се превърна в най-дългия в историята на турнира - цели 151 минути. Отделно, както и при титлата в Акапулко, Димитров печели титла, когато печели и неговият идол Роджър Федерер. С постижението си от титли на хард, клей и трева в един сезон Димитров влиза в престижния клуб на само няколко играчи, които са го правили - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Давид Ферер, Иво Карлович и Сам Куери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com