Спортна България 2013: Григор Димитров

29106
Спортна България 2013: Григор Димитров
Снимка: Getty Images/Guliver

През тази година България стана арена на много събития, повечето от които определено донесоха негативни емоции. И в политиката, и в икономиката на страната ни имаше куп скандали и афери – свалянето на правителството на Бойко Борисов заради протеста срещу високите цени на тока, СРС скандалът с Цветан Цветанов, СРС скандалът Борисов, Найденов, Кокинов, аферата с бюлетините в Костинброд, скандалът с Христо Бисеров.

Затова, както често се случва през годините, утеха ни носеха спортните успехи. И макар те да са далеч по-оскъдни, отколкото преди време, все пак българските спортисти все още блестят на световната сцена и са фактор в спортове, привличащи вниманието на огромна част от спортната аудитория по цял свят. А днес е Коледа и е редно да си спомним за един от двамата големи български спортисти, които ни радваха през цялата година.

Иво Ангелов стана Спортист на годината на България

Борецът Иво Ангелов е спортист на 2013 година, предаде БГНЕС. Негови подгласници станаха Григор Димитров и Кубрат Пулев. През тази год...

Actualno.com избра да обърне внимание в индивидуалните спортове на успехите на номер две и номер три в класацията „Спортист на годината” - първата ни ракета при мъжете Григор Димитров и звездата ни в професионалния бокс Кубрат Пулев. Без да подценяваме победителя в класацията Иво Ангелов, смятаме, че Димитров и Пулев постигнаха успехи в далеч по-популярни спортове в световен мащаб и имената им са по-познати зад граница, а може би и в България. Особено Димитров на практика легитимира името на България в един от най-конкурентните и популярни спортове в света – мъжкият професионален тенис.

Григор Димитров

През тази година първата ракета на България при мъжете направи нещо, което до този момент български тенисист не можеше и да си мечтае да стори – той победи действащ номер едно в света и заявоюва първата титла от турнир от категорията на ATP както в своята кариера, така и за България изобщо.

Австралийското лято и турнирите на твърди кортове в Европа и САЩ

Началото на годината подсказа, че Григор вече ще играе далеч по-активна роля в световния тенис. Димитров стигна до финал в Брисбейн, където записа победи над играчи като Милош Раонич и Маркос Багдатис. На финала обаче действащият по това време шампион на US Open Анди Мъри се оказа твърде голяма хапка за нашето момче.

Григор Димитров пропуска Спортист на годината заради Шарапова

 Най-добрият ни тенесист, който е и фаворит за спечелването на приза Спортист на годината, ще е в Австралия заедно с приятелката ...

Освен хубавите спомени, силният турнир в Брисбейн обаче показа и друго – Григор още не беше готов да се представя на толкова високо ниво в последователни турнир. Димитров загуби в първи кръг в Сидни, което беше очаквано, но неочаквано си стегна багажа след първия си мач на Australian Open.

Следващият турнир, на който Григор се представи много добре, беше силното състезание в Ротердам. Там той победи последователно друга голяма млада надежда на световния тенис Бърнард Томич, справи се и с бившия номер 4 в света Николай Давиденко и пак взе скалпа на Маркос Багдатис. На полуфинал обаче Григор срещна Хуан-Мартин Дел Потро и аржентинецът вече сложи край на холандския поход на нашето момче.

Успехите в Брисбейн и Ротердам доведоха до първия рекорд за българския мъжки тенис през тази година – Григор влезе като поставен тенисист на турнир от серията „Мастърс”, като това стана в Индиън Уелс. Там Григор стигна до трети кръг, където беше победен от световния номер едно по това време Новак Джокович, макар че определено можеше да вземе първия сет на сърбина и да го постави под сериозно напрежение. Последва участие в Маями, където Григор отново имаше лош жребий – мач с Анди Мъри пак в трети кръг, който се разви идентично като този с Джокович в Индиън Уелс, но с още повече драма и шокиращ обрат в първия сет, когато Григор буквално беше взел частта в ръце, но се разтрепери и изпусна питомното. За сметка на това на двойки в Маями Григор достигна до полуфинал.

Клей сезонът

Това беше може би най-силният момент на Григор през годината – още в Монте Карло, на тамошния турнир от серията „Мастърс”, Димитров показа колко напред е стигнал с материала. Той победи втората ракета на Сърбия Янко Типсаревич, номер 10 в света по това време, като стигна до мач със завърналия се след контузия на корта крал на клея Рафаел Надал. В този мач, на четвъртфинал, Григор взе сет на Надал и беше съвсем близо до немислимото – победа срещу испанеца на турнира, на който той още нямаше загуба в професионалната си кариера.

Григор Димитров, Кубрат Пулев и Патриарх Неофит номинирани за "Мъж на годината 2013"

Тенисистът Григор Димитров, боксьорът Кубрат Пулев и Патриарх Неофит са номинираните за "Мъж на годината 2013". Имената им, изброени ...

Изцеждащият мач с Надал логично доведе до ранна загуба в Барселона, но в Мадрид, на най-голямата клей сцена в света на Мастърс турнирите, Григор блесна както никога досега. Димитров победи действащия номер едно Новак Джокович и си върна за загубата в Индиън Уелс, като успя да се справи въпреки крампите в краката и въпреки че му се наложи да играе цели три сета. След тази победа стана ясно, че нашето момче печели и на нежния фронт – наяве излезе връзката му с Мария Шарапова. Последва загуба от правещия много силен сезон Станислас Вавринка, който в края на годината за пръв път в кариерата си игра на Финалния Мастърс на осемте най-добри в света. Въпреки успехите на клей, самият Григор осъзнаваше, че му трябва още много във физическо отношение, за да се бори всяка седмица с тенис чудовищата при мъжете.

Влиянието на Шарапова

Връзката със световноизвестната руска тенисистка определено позавъртя главата на Димитров и той преживя период на лутане в спортно отношение. Особено разочароващо българинът се представи на „Ролан Гарос”, където Новак Джокович го попиля, но по-важното в случая беше, че Григор не показа и грам желание за игра и изобщо не понечи да се бори в мача. Не закъсня и следващия неприятен урок – в Куинс, на трева, където легендата Лейтън Хюит демонстрира на Григор, че трябва да е готов всеки ден да се бори, ако иска да стане голям играч. На „Уимбълдън”, където Григор има титла при юношите и на настилката, където твърди, че се чувства отлично – тревата, Димитров отново разочарова, губейки срещу противник, който е определено по-слаб от него като качества, но който стисна зъби и се пребори за успеха.

Чак на вече „любимия” клей Григор се посъвзе и стигна до полуфинал на турнира в Бостад в Швеция, но там Фернандо Вердаско го надхитри и отложи първата титла на ATP ниво за нашето момче. Димитров записа и добър старт на американското лято, като във Вашингтон стигна до четвъртфинал, но падна от Томи Хаас, макар че не допусна пробив в сервиса си. В Монреал обаче Гришо определено се издъни, но това беше прелюдия към отлично представяне в Синсинати. Там Григор взе престижен успех срещу номер 13 в света по това време Николас Алмагро и пак игра с Надал, като отново му взе сет – за трети път в три мача между двамата, но това се оказа недостатъчно за успех. За съжаление обаче Димитров записа слаба година на Шлемовете и загуби още в първи кръг на US Open.

Успешен край на годината

Победата на Григор Димитров над Новак Джокович е в топ 5 на най-вълнуващите мачове за годината

Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров получи поредно признание за добрия сезон, който направи през тази година. Победата...

След сезона в САЩ дойде време за турнирите на по-бързи настилки и в зала, като точно там Димитров достигна до най-големия си успех през годината. Предпоставката за триумфа беше започналото сътрудничество между българина и големия тенис треньор Роджър Рашийд.  И на турнира в Стокхолм нещата тръгнаха. Точно там Григор взе титлата, побеждавайки на финала световния номер три Давид Ферер в истински трилър, с което стигна и до рекорд в ранглистата при мъжете.

След успеха в Швеция, Григор получи още един подарък – мач с идола си Роджър Федерер в Базел. Срещата не се превърна в очакваното шоу, но все пак донесе нови емоции на тенис феновете и ценен опит за Григор. Годината за Григор завърши с добро представяне на Мастърса в Париж, където Григор загуби от правещия много силен сезон Хуан-Мартин Дел Потро.

Така българинът завърши сезона под номер 23 в света и си пожела догодина да стане по-постоянен играч. А Нова година за Димитров започва съвсем скоро – отново в Брисбейн, като Григор отдавна вече е в гореща Австралия и се подготвя за старта на сезона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com